facebook

До згоди на секс додався новий злочин – примушувати чоловіків вступати до шлюбу (відео)

Знайома ситуація: двоє закоханих зустрічаються, потім дівчина показує обранцю позитивний текст на вагітність.

Далі, зазвичай, якщо чоловік не виявляє особливої радості, слідує ультиматум: або ми одружуємося, або ти ніколи не побачиш свою дитину. У справу вмішуються батьки. Як результат, чоловік йде під вінець під тиском. Певно, саме для таких чоловіків-жертв і внесені зміни в закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (№2229).

Нагадаємо, що 3 11 січня він запрацював в Україні. Тож відтепер і чоловіки можуть виявитись жертвами домашнього насильства. Відтак, коли вони «оговтаються» після кількох років спільного подружнього життя, то можуть на цілком законних правах звернутися до суду або поліції і написати заяву про те, що їх змусили одружитися.

Новий злочин – примушувати чоловіків до шлюбу Про це розповіла в ефірі «Інформаційного вечора» на «5 каналі» юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук Анна Маляр «Є одна стаття – новий злочин – за якою потерпілими переважно будуть чоловіки. Це примушення до вступу в шлюб. Тому що українська етнічна традиція полягає в тому, що в нас більше жінки примушують чоловіків, ніж навпаки», – каже експерт.

Вона пояснює: ця стаття з’явилася у нашому Кодексі, тому що була розроблена не тільки для жінок європейського регіону, але і для азійського, африканського, а там є випадки, коли дівчат примушують до вступу у шлюб з 10-11 років. Ця норма була для них розроблена. «Але тепер, коли цю норму вписали до нашого законодавства, чоловіки отримують право звертатися, якщо їх примушували вступати у шлюб. Я зараз розкажу, як це робиться, і багато чоловіків згадають, що так і було: тест (на вагітність – ред.), дві стрічечки, а далі вибір – або ми одружуємося, або дитинка тільки моя і ти її не побачиш. Так, це шантаж, але в нас дуже багато шлюбів укладаються по факту наявності вагітності або фіктивної вагітності, або батьки примушують», – констатує юрист.

Читайте також:  Я зловила чоловіка на зраді і розповіла про це чоловікові коханки

За її словами, випадки, коли за пару все вирішують батьки – непоодинокі. «У нас дуже багато, наприклад, у сільській місцевості (і взагалі є регіони в Україні, де дуже міцна влада батьків), випадків, коли батьки кажуть: все, у вас був статевий контакт – одружуйтеся. Тепер же, після введення змін, можна після року-двох сімейного життя оговтатися, зрозуміти, що мені це не сподобалося (я трохи жартую, але менш із тим), звернутися до суду або до поліції і заявити про те, що вас змусили одружитися», – пояснює Анна Маляр. Водночас, вона застерігає: далі можливий варіант «глухого кута», особливо якщо набуте спільне майно.

Печатка в паспорті не є згодою на статеві відносини
Про це говорить юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук Анна Маляр. «Згоду на статеві зносини треба запитувати щоразу. Крім того, ці зміни до законодавства більше про культуру статевих відносин, ніж про весь той хайп, який зараз відбувається. У чому полягає культура? В добровільності, в тому, що тобі мусить бути неприємно з людиною, яка зараз не хоче того самого, що і ти. Я бачу, що це більше просвітницька місія», – зазначає юрист. Вона також пояснює, чому саме «штамп» у паспорті, тобто офіційний шлюб, не є згодою на статеві відносини.

«Зараз страшні речі вам скажу. Жарти – жартами, але я мала досвід глибинних інтерв’ю з нашими жінками вже такого поважного віку, які проживають у сільській місцевості, маленьких містечках. Вони так само щиро, як і їхні чоловіки, думають, що є такий подружній обов’язок як секс. І що їх, дійсно, ніхто не повинен запитувати; що вона чоловіку винна це. І вони в цьому живуть, і думають, що це такі подружні стосунки. Закон саме спрямований на цих людей, які не знають, що це взагалі-то вільне волевиявлення обох чи двох, чи трьох, чи скільки їх у цьому бере участь», – наголошує Анна Маляр. Вона резюмує: «У будь-якому разі, якщо є статеві зносини – потрібно запитувати. Все інше вважається насильством – і до змін, і зараз».

За подружню зраду – кримінальна відповідальність

Юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук Анна Маляр пояснила, чому за законом жінка має право притягнути чоловіка до кримінальної відповідальності за подружню зраду. «Визначення психологічного насильства в законі «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (№2229) таке, що подружня зрада, якщо вона систематична, підпадає під домашнє насильство. Скажімо, якщо тривалий час дружина підозрювала, що є адюльтер, є коханка, вона була в складному психологічному стані, це погіршувало якість її життя, але коли нарешті вона отримала докази, в неї стався гіпертонічний криз. Тобто, є прямі наслідки шкоди для її здоров’я», – наводить приклад юрист.

Вона зізнається: «Я таких випадків знаю немало. У багатьох жінок на цьому тлі розвивається навіть онкологія». Згідно зі змінами до закону, що набули чинності 7 січня торік, чоловіка за це можна притягнути до відповідальності. «Так як виписаний закон, це (подружню зраду – ред.) можна притягнути за вуха як психологічне домашнє насильство і (чоловіка) притягти до кримінальної відповідальності», – стверджує експерт.

Читайте також:  Івано-Франківськ заклеїли плакатами на підтримку Геннадія Корбана

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.