facebook

“Як можна було дати померти такій здоровій дитині”: мама 11-річної Даринки шукає винних у смерті доньки

Мама 11-річної дівчинки, яка померла у школі, звинувачує працівників школи недбальстві та непрофесійності. Каже, що донька ніколи не скаржилася на здоров’я. Педагоги зітхають, мовляв, робили усе можливе.

Нічого не може бути страшніше для мами, ніж хоронити власну дитину. Жахлива біда наприкінці грудня трапилась у родині Галини Олійник із села Бариш Бучацького району. За загадкових обставин під час новорічного свята у школі померла її 11-річна донечка Даринка. Жінка досі не може оговтатися від втрати. Такі рани не лікуються… – Люди святкували, а я горювала. І буду горювати далі. Моя кохана донечко, моє маленьке сонечко… так хочеться обійняти тебе та пригорнутися. Вона була така добра, чуйна, надзвичайна дитина. Так холодно і так пусто без неї, – плачучи промовляє пані Галина. ЇЇ біль неможливо описати словами.

Вона щодня прокручує в голові останній день із життя своєї Даринки та ставить перед собою масу питань, та головне – чому її не стало, чому її не врятували? Мама наполягає, що дівчинка була абсолютно здоровою, це підтвердили і судмедексперти. Попередня причина смерті, яку записали в свідоцтві, – гостра серцева недостатність, неуточнена.



Наразі тривають експертизи в Києві, які зможуть більше сказати, що ж спричинило смерть дитини. Тим часом, Галина Олійник намагається достукатися до правди, вона переконує, що в навчальному закладі, який відвідувала Даринка, не було кому вчасно надати їй першу медичну допомогу, навіть ліків не було. Саме це і призвело до того, що 11-річна донечка померла, каже мама. Згорьована жінка щодня оплакує своє Янголятко, ходить на могилку та щиро вірить у те, що винні будуть відповідати за свої помилки. – Це злочинна недбалість, відсутність медсестри на робочому місці, відсутність медикаментів для надання первинної медичної допомоги, брак навичок – ці фактори призвели до того, що Даринки не стало, – каже співрозмовниця. Звинувачення рідних у школі відкидають. Кажуть, що робили все, щоб врятувати ученицю. Мовляв на все воля Божа… Впала, як тільки вийшла на сцену

Пригадаємо хронологію подій 28 грудня, коли і трапилась трагедія. О 15.00 мало початися шкільне свято, втім, діти не зібралися, тож захід розпочався майже на годину пізніше. Даринка, за словами мами, дуже чекала на це свято, яке організовували учні старших класів. Ведучі запросили на сцену охочих взяти участь у конкурсі.

Дівчинка була дуже комунікабельною, веселою, у неї не було страху перед публікою, тому вона з радістю погодилась взяти участь. Але, коли вийшла на сцену, навіть не встигла повернутися до залу і впала на місці. – О 16.33 мені зателефонувала однокласниця донечки. Вона сказала, що донечка зомліла і її довго не можуть привести до тями. У той день ми були у сімейних справах на Хмельниччині. Телефоном однокласниця повідомила, що ні медсестри, ні лікаря на місці події не було. І ліків не було – донечку виносили на вулицю, обтирали снігом та кропили водою. Я сама зателефонувала у швидку. Почала просити, щоб їхали. Диспетчер сказала, що якраз передзвонили зі школи, – розповідає пані Галина.

Читайте також:  У школах з 1 вересня планують заборонити учнями користуватися мобільниками

Того дня, коли трапилась біда, Даринка залишилася із бабусею. Та зібрала її до школи. Зранку дівчинка мала свій виступ, потім прийшла на обід, а після того уже разом з однокласницями пішли на свято для старшокласників. На самопочуття не скаржилася. Коли пані Галина дізналися, що донечці стало зле, летіла додому… Та було пізно. – Ми зустріли дитину вже під районною лікарнею у швидкій. Я не могла повірити, що вона мертва. Була тепла, м’ягенька. Лікар зі швидкої казав, що вони застали її в стані клінічної смерті, о 17.00. Пояснював, що на тілі вже були трупні плями.

Пізніше судмедексперт говорив мені: “Як можна було дати померти такій здоровій дитині?!” У неї всі органи були здоровими, навіть медик не зміг сказати, що трапилось. В останні хвилини мене не було поруч з дитиною, не можу — серце обливається болем, – крізь сльози говорить жінка. “А що робити Галю, що робити?” Галина Олійник дивується непрофесійності працівників школи.

Доньки вже не повернеш, але як у цю школу ходитимуть інші діти? – Замість того, щоб колоти препарати для стабілізації роботи серцево-судинної системи, вони давали їй гормони. А коли я набрала директора, вона мені в трубку кричала:”А що робити, Галю, що робити?” Коли в школі є медсестра, вони мене питають, як діяти. Я що знаю – дитина була здорова, ніяких патологій та хронічних недуг не мала. І швидка їхала до села – 20 км аж півгодини. Моя дитина для них – ніхто і ніщо, тому вона в могилі, – з розпачем каже жінка.

За словами мами, вчителі викликали і сільську швидку. Водій подзвонив до фельдшера Надії Гайди. Але та їхати в школу відмовилася, бо нібито мала прокапатися. – Вона має цукровий діабет, залежна від інсуліну. Я вимагатиму усю документацію сімейної амбулаторії, аби з’ясувати, чому на посаді ті, хто фізично не можуть надати допомогу. Фельдшер так і не поїхала. Чемодана з медикаментами водію не дала. Згодом одинадцятикласники бігали до неї додому, це десь півкілометра від школи, що забрало дорогоцінний час, – наголошує мама. – Шкільна медсестра Галина Зозуляк каже неправду, що вона була в іншому корпусі. На момент трагедії насправді була вдома, гонила гуси.

Читайте також:  12-річна школа та бакалаврат 3 роки: як зміниться освіта після реформи

Учителі розігнали дітей по домівках, сказали, що дискотеки не буде, вони йшли і бачили дорогою медсестру, яка йшла потихеньку буцімто надавати допомогу моїй дитині. А потім на камери каже: один раз, що на вулиці надавала допомогу, другий – що в коридорі. Галина Олійник зауважує, що в школі не було ніяких медикаментів, навіть нашатирного спорту. Діти нібито бігли за ним в аптеку по снігових заметах. Один з учнів школи подзвонив своїй мамі, яка працює медсестрою у геріатричному центрі. Та прибігла у школу, аби допомогти, але не було навіть тонометра.

Натомість сімейний лікар Оксана Юшкалюк о 14.00 вже закриває кабінет із усіма необхідними препаратами для надання допомоги, сідає в автобус і їде у Бучач, де проживає. Отака медицина у селі, додає жінка. Оскільки на місці допомогти дівчинці так і не змогли, водій сільської швидкої повіз дитину назустріч районній швидкій. Зустрілися на початку села. Медики лишень констатували смерть учениці. – Я не дозволю нікому замилити цю справу, усі сили покладу для того, щоб з’ясувати правду. Одна справа, якби вони робили все необхідне, та не змогли. Я би зрозуміла. Інша – вони продовжують брехати та висвітлювати себе, триматися за посади, коли йдеться про смерть моєї донечки, – завершує співрозмовниця.

“Терли снігом, дуже страшно було” Житель села Бариш Володимир Лось також додав, що на момент, коли Даринка зомліла, медсестри на заході не було. Прийшла вона хвилин за десять до того, як приїхала сільська швидка. За його словами, орієнтовно о 16.45 дівчинку повезли назустріч районній швидкій. Медсестра геріатричного центру Ганна Сторожко, яку син покликав на допомогу, розповідає, що прибігла до школи, коли вчителі винесли дівчинку на вулицю. Каже, що терли снігом її, але та ніяк не реагувала. Ні пульсу, ні тиску не було. – Подзвонили мені орієнтовно в 16.30. Я не брала із собою медикаментів, тому послали дітей в аптеку по “Кордіамін” і “Дексаметазон”. Робила непрямий масаж серця. Ніяких ознак життя дитина не подавала. Медсестра прийшла, коли ми занесли дитину у коридор, – каже вона.

Читайте також:  Трагедія у школі: 8-річна дівчинка впала у кому. Мама не стримує сліз розпачу

Директор закладу Лариса Ільницька наголосила, що вони чекають результатів експертизи з Києва. Каже, що на момент, коли трапилась біда, її в школі не було. – Дуже гарна, золота дитина була. Шкода, що так трапилось. Коли вона впала, підбігли вчителі, винесли на свіже повітря, занесли в коридор, прибігла медсестра з геріатричного центру, шкільна медсестра. Робили, усе що могли, та на все воля Божа… Хіба ж ми так хотіли, – зауважує вона.

На питання, чому шкільної медсестри не було на святі, директор відповідає: “Усі живі люди, вона відлучилася…ЇЇ не було в актовому залі”. Більше коментувати відмовилася. Номер медсестри Галини Зозуляк не дала.

До слова, медсестра оформлена в школі на повну ставку. На лікарняному фельдшер не була Сільський фельдшер Надія Гайда пояснила, що в день, коли трапилось нещастя, вона працювала до 16.00. Захворіла, тому пішла додому, щоб прокапатися. – Я підключила систему, о 16.35 передзвонили зі школи. Фізично я не мала змоги піти, бо дуже погано почувалася. Перед тим два дні ходила хвора на роботу, – наголошує пані Надія. Однак лікарняний фельдшер не відкрила, каже, треба їхати до Бучача. Тож документів, які підтверджують її погане самопочуття, немає. Ще один цікавий факт – мама покійної школярки Галина Олійник запевняє, що в них була підписана декларація із сімейним лікарем Оксаною Юшкалюк. Однак медик каже, що договору вони не підписували.

Начальник Бучацького управління освіти Оксана Мелешко додала, що вони проводять службове розслідування щодо ситуації в школі, встановлюють всі обставини трагедії. Як тільки будуть результати експертизи, прийматимуть рішення. За словами пані Оксани, шкільна медсестра повинна була бути присутня на масовому заході. Чому її там не було – розбиратимуться.

У відділенні екстреної невідкладної медичної допомоги в області розповіли, що швидку зі школи викликали о 16.27, на місце вона прибула о 17.00. Згідно з правилами, у районі встановлений час прибуття — до 20 хвилин. Він може бути перевищений не більше, ніж на 10 хвилин, враховуючи погодні умови та поганий стан доріг. Тим часом, у поліції повідомили, що розслідування триває. Наразі порушене кримінальне провадження за статтею 139 Кримінального кодексу “Ненадання допомоги хворому медичним працівником”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.