facebook

В Україні вводять новий механізм моніторингу держвиплат: що потрібно знати вже сьогодні

Платформа для впровадження верифікації державних виплат практично готова. Про це 22 січня заявив представник Міністерства фінансів України Сергій Авраменко на засіданні парламентського Комітету з питань соцполітики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Під час засідання Мінфін представив на обговорення законопроект «Про верифікації та моніторинг державних виплат».


За словами чиновника, нові правила сприятимуть розвитку справедливої ​​системи соціального забезпечення, підвищенню адресності держвиплат і оптимізації бюджетних витрат.

Зокрема, документ визначає:
Повноваження органів, що здійснюють держвиплати.
Основні етапи верифікації та перелік даних, які використовуються для верифікації та моніторингу держвиплат.
Врегулює основні питання збору, обробки та аналізу даних, отриманих від суб’єктів надання інформації.
Запропонований документ підтримали і в Пенсійному Фонді, який, нагадаємо, веде і формує Реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування. На сьогоднішній день база містить унікальні записи про 42 млн українців. ПФ проводить зіставлення ідентифікаційних даних пенсіонерів та застрахованих осіб з даними Міграційної служби, Держреєстру актів цивільного стану, ДФС.

Однак, у Пенсійному фонді заявляють, для того, щоб верифікація ефективно економила бюджетні кошти, необхідно врегулювати ряд моментів. Зокрема, чиновників турбують:

Некоректні дані в держреєстрах або зовсім їх відсутність. Часто до цього призводить, наприклад, реєстрація смерті за межами України або на тимчасово окупованих територіях, внесення некоректних персональних даних про особу або питання транслітерації.
Відсутність інформаційного обміну наборами актуальних даних. Наприклад, інформацією про втрачені паспорти, які потім були знайдені.
Відсутність механізму повернення держвиплат внутрішньо переміщеним особам, які були припинені не з їхньої вини.
З огляду на ці нюанси, в Пенсійному фонді закликають доопрацювати законопроект, представлений Мінфіном, після чого його можна подавати на реєстрацію до Верховної Ради.

Читайте також:  В Україні оновили карантинні зони: де діють жорсткі обмеження

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.