facebook

Франківська родина з 4 дітьми повернулася в аварійний будинок, звідки відселили всіх мешканців

З триповерхової пам’ятки, відомої як пасаж Єґера, історичного житлового будинку в центрі Франківська через загрозу обвалу відселили мешканців всіх 12 квартир. Міська влада надала людям як тимчасове житло комунальний готель “Бандерштадт” біля аеропорту. Але дві родини на свій страх і ризик повернулися в небезпечний будинок.

Спочатку в “пасажі Егера” відрубали газ – щоби будинок не вибухнув, пояснювали газовики. Бо в ньому просіли стіни і змістилися мережі.

КУРС писав, що літня жінка, під якою на третьому поверсі будинку на Січових Стільців, 16, обвалився балкон, померла в лікарні.

Приїхали і перекрили по квартирах, а потім від’єднали від газу весь будинок, розповіла КУРСу Наталія Комарницька, дружина учасника АТО з двома дітьми. Вона пробувала жити в комунальному готелі, але це виявилося дуже незручно – до кухні і вбиральні, а також по воду треба, за її словами, бігати по поверхах. Знімати квартиру родина не має можливості.

Жити в комунальному готелі Любов Волошин з чотирма дітьми і старенькими батьками також не могла. Вона повернулася в аварійний дім. Їсти готує в мультиварці. Воду гріє в електрочайнику. Світло і холодну воду поки що не відключили. “Якщо і це відключать, не знаю, куди подітися, – каже Люба. – Нас 8 чоловік, родичі приймають на день-два, не більше…”

Будинок і далі йде тріщинами. Зовсім свіжі показує журналістам Наталя Комарницька. Повертатися в будинок вона боїться. Але й жити в готелі, де побут не пристосований для родинного мешкання, також не може. Поки що тулиться у знайомих.

Ігор Влізло, начальник управління з питань НС Івано-Франківського міськвиконкому повідомив, що будинок Єґера обстежили і склали акт, що частина будівлі є аварійною, відтак потрібна негайна евакуація мешканців. Людей тимчасово переселили в комунальний готель.

Читайте також:  На Рівненщині коронавірус виявили у монаха: перші подробиці

“Капітальний ремонт – це є обов’язок власників житлових приміщень, – висловив позицію міської влади перший заступник мера Микола Вітенко. – Якщо будинок буде в подальшому руйнуватися, то приписи, адмінпротоколи повинні складатися на управителя цього будинку і на власників, яким належать квартири”.

В обслуговуючій компанії “Балтія Сервіс”, яка взяла в управління будинок, пояснили, що в межах комунальних платежів роблять лише косметичний ремонт. Капітальний – за умови співфінансування мешканців, бо квартири приватизовані.

“Ми проводимо перевірку і щодо управляючої компанії, – зазначив “Фактам” Олександр Демків, начальник слідчого відділу Івано-Франківського міського управління поліції. – І щодо посадовців місцевої влади, які мали би вживати заходів до прискорення виділення коштів і реставраційних робіт”.

Відповідальних за смерть жінки, яка загинула через те, що обвалився балкон, поки не знайшли. Хоч у прокуратурі розпочали кримінальне провадження за цим фактом. Мова йде про службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.

Дах просів на метр, віконні рами перекошені, входи в будинок закриті як аварійні.

Жителі пам’ятки архітектури мають документ, який підтверджує, що з 2002 року будинок є непридатним для життя. Ще 16 років тому фахівці визначили, що понад 60% будівлі є аварійними.

Висновок про те, хто довів до аварійного стану пам’ятку, буде не раніше ніж через рік, повідомили у поліції.

Чи достоїть будинок до того часу – невідомо.

Нагадаємо, у березні 2017 року ініціативна група “Врятуймо спадок Еґера” звернулася до депутатів міської ради, щоби врятувати пам’ятку архітектури на Січових Стрільців, 16 від повної руйнації.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.