facebook

Сьогодні день Максима-утішителя: треба згадувати тих, хто зробив вам добро

3 лютого 2019 року відзначається народне свято Максимів день. Також в народі це свято називають Максим-сповідник, Максим-Утішитель.


Православна церква в цей день вшановує пам’ять преподобного Максима Грека. У народі він вважається захисником вдiв і сиpіт, а також тих, хто потрапив в бiду або кого незаслужено образили.

Відповідно до історії, преподобний Максим жив в XIII-XIV століттях. Він був сином дуже багатого грецького вельможі. Максим багато подорожував по різних країнах і вивчав різні науки і мови. А потім він прийняв рішення стати монахом.

За традицією в Максимів день прийнято згадувати всіх тих, хто прийшов на допомогу і підтримав у важку хвилину. Люди моляться за них в храмах або дякують якоюсь відповідною доброю справою.

Подружні пари, які бажають прожити довге спільне життя в гармонії та злагоді, проводять в Максимів день спеціальний обряд. Для цього вони виходять з дому, тримаючись за руки, струшують з якогось дерева сніг і вимовляють спеціальні обрядові слова. Згідно з повір’ям, цей ритуал здатний захистити подружжя від лихих людей, підступів, пліток.

За старих часів господині в Максимів день готували пироги з рибою, м’ясом, грибами, яйцем. Цими пирогами вони пригощали не тільки домочадців, а й потребуючих голодних людей.

Максимів днів 3 лютого 2019 року: народні прикмети

Якщо в це свято через хмари видніється місяць або його ріг встромився в хмару, то це обіцяє багатий урожай хліба.

Безхмарне небо в Максимів день – провісник поганого врожаю та сильних морозів.

Якщо в Максимів день зірвалася якась справа або зустріч, то не потрібно засмучуватися. За народною прикметою, це до добра. За старих часів говорили, що це сам Бог відвів від поганого.

Читайте також:  В Івано-Франківську встановлять пам'ятник Степану Пушику

Народне повір’я говорить, що діти, наpоджені в Максимів день, виростають хорошими, господарськими людьми.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.