facebook

12 лютого – Трьох Святих, що категорично заборонено робити в цей день

Свято на честь Василя Великого, Григорія Богослова та Іоанна Золотоустого відзначають 12 лютого. Пише Depo.

День Трьох Святих: Можна не працювати, багато мріяти, а от ревнувати і злитися – не варто


У житті кожного із цих трьох великих Отців Церкви не бракувало страждань. Святі Василій та Григорій були друзями і прагнули монашого життя, та Господь поставив їх провідниками Своєї Церкви

Як і ми, вони шукали Господа і залишалися вірними Йому аж до смeрті, а вже Він, ідучи їм назустріч, своєю благодаттю вчинив їх сіллю землі та світлом для світу.

Три архиєпископи – Василій Великий, Григорій Богослов та Іван Золотоустий ще за життя здобули собі славу своєю святістю, спасенними проповідями й релігійними творами. Було введено спільний празник вшанування трьох святих. Підставою для цього стала суперечка між людьми: кого з них вважати більшим і святішим за інших. Тоді три святителі уві сні з’явились єпископові міста Евхаїти Іванові й переказали йому такі слова: “Ми – одне в Бога. Тож немає між нами ні більшого, ні меншого, але як назвеш одного, то за ним ідуть два інші. Встань, отже, і поклади край суперечці вірних, бо як за життя, так і після смерті нашим намаганням всі сторони світу приводити до миру і єдності”. Тоді єпископ запровадив празник Трьох Святителів, звеличивши їхню пам’ять у тропарях, канонах і церковних піснях.

На Трьох Святителів, за народним повір’ям, категорично не можна було прясти. Навіть прядку і гребінь у комору з хати виносили. Ретельно дотримувалися цього правила, адже вірили, що у того, “хто цього дня прястиме, руки й ноги повикручує, або худоба покалічиться, або змія вкусить, або град усе повибиває”.

Читайте також:  На Закарпатті затримано банду, що вчинила 14 крадіжок у церквах області (ФОТО)

Від цього дня починають уже готуватися до весни. Цього дня не роблять нічого по хазяйству. Чоловіки не виконують ніякої важкої роботи, дозволялося лише оглядати плуги та реманент. А жінки починали готувати насіння до сівби.

На Трьох Святих дівчата перший раз співали веснянки-заклички, просили весну прийти скоріше. Вірили, що голосніше її закликати, то скоріше вона прийде.

У народі говорили, що 12 лютого звірі в лісі відзначають весілля, б’ються один з одним, щоб визначити, що стане “нареченим” для обраниці зі зграї. Саме тому намагалися в цей день в ліс не ходити, щоб не потрапити на очі злим тваринам.

Якщо за двері 12 лютого виставити старе взуття, можна уникнути сварок і розбіжностей в сім’ї на цілий рік. Вважалося, що цього дня можна будувати будь-які плани – вони будуть вдалими. Не можна ревнувати і злитися в цей день – погана прикмета. Ті люди, які посварилися, повинні обов’язково помиритися на день Василя, інакше так і будуть весь рік ворогувати.

Народні прикмети на 12 лютого

Якщо ворони голосно каркають біля будинку і намагаються залізти під стріхи комор – чекай хуртовини

Місяць 12 лютого червоний – буде сильний вітер

Не можна прати, прясти пряжу і в’язати – це погана прикмета

Сильний вітер 12 лютого – осінь, літо і весна будуть дощовими

Дикі тварини приходять в село з лісу – прикмета до того, що буде холоднеча

Сніг 12 лютого падає великими пластівцями з неба – скоро настане відлига

Польові миші 12 лютого бігають по снігу – чекай тепла

Іній видно на деревах – буде відлига

Сонце ховається за хмарами час від часу – чекай сніжної бурі

Читайте також:  У трирічної нещепленої дитини на Львівщині виявили правець

Навколо сонця видно кола – рік буде врожайним

Чути виття вовків – чекай холодів

Дитина, народжена 12 лютого, буде добре розуміти звірів і птахів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.