facebook

У Мінську на переговорах Росія відмовилась від обміну заручниками

Російська сторона в принципі не хоче вести переговори з цього питання.

На переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську українська сторона не домоглася від Росії відповіді на жодну пропозицію щодо звільнення українських заручників або обміну ув’язненими.

Про це за підсумками засідання написала перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

“Ми ще раз передали РФ пропозицію забрати 25 своїх громадян і запропонували різні формати звільнення: широкий 25/25 і 19/72, запропонували кілька інших форматів. Якщо РФ не готова забрати всіх своїх, запропонували кілька вузьких форматів, щоб розблокувати процес – почати зі звільнення тих, хто потребує лікування. Ми також готові передати трьох росіян зі списку 25 російських консулів в обмін на наших військових, 4 роки утримуваних в Донецьку … але і на це росіяни не дають згоди”, – написала Геращенко.

“На ТКГ ми повторили вимогу – негайне звільнення військовополонених моряків, без всяких передумов. Представник РФ Б. Гризлов неодноразово намагався перебивати українську сторону, що, мовляв, “Мінськ – це не той майданчик, де повинні обговорювати долю військовополонених”. Та! Військовополонені підпадають під пункт 6 Мінських угоду – негайне звільнення всіх незаконно утримуваних, кого країна-агресор утримує в зв’язку з конфліктом”, – написала Геращенко.

Політик додала, що гуманітарна група звернулася до посла Фріша негайно відвідати заручників на окупованих територіях і докласти всіх зусиль, щоб налагодити систематичну передачу листів і можливість дзвонити рідним. Українська сторона також звернулася до посла Сайдіка сприяти передачі листів рідних українським заручникам, і він пообіцяв це зробити.

Як зазначила Геращенко, звернули увагу ОБСЄ, що вже три роки невиконана обіцянка бойовиків – звільнити підлітків з Ясинуватої: «Ми очікуємо від координаторів , що вони а полягатимуть на виконанні домовленостей , так важко досягнутих в групах . Дітей обіцяли звільнити ще наприкінці 2016 року».
РФ і їх маріонетки з ОРДЛО продовжують тактику приховування інформації про утримуваних, й роками не дають відповіді на наші запити.

Читайте також:  Литовці небезпечні на дорогах

Також закликали негайно активізувати пошук зниклих безвісти ( в цьому списку – сотні осіб) створити таки механізм за участю РФ і МКЧХ.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.