facebook

Пенсіонери отримають додаткову тисячу: кому пощастить, а кому надбавка не світить

В Україні з 1 березня пенсіонери по-новому отримають виплати. Якщо раніше їх підвищували на відсоток від прожиткового мінімуму, то зараз кожному пенсіонеру буде виділено індивідуальну суму, яку розрахують за новою формулою.


Згідно нових правил, одні можуть отримати надбавку в тисячу гривень, інші ж залишаться зі старими виплатами.

Як проведуть перерахунок. У 2017 році всі пенсії перерахували за формулою: 3764 × стаж в роках × (своя зарплата / середня зарплата) × 1%. Де 3764 — середня заробітна плата за три роки перед “осучасненням”. За два минулі роки зарплати росли, тому зазначена сума вже неактуальна. Починаючи з березня 2019 року, тобто вже з наступного місяця, пенсії підвищуватимуть на певний відсоток для того, щоб компенсувати зростання зарплат.

Хто не отримає більше

Оскільки розрахунок тепер відбудеться за конкретною формулою, то в такому випадку не всі українці отримують стільки, скільки заробили. Наразі близько 2 млн пенсіонерів отримують пенсію на рівні близько мінімальної. А це 1497 грн. Багато хто з них за формулою мали отримувати навіть меншу за мінімальну виплати, але за законом розмір “дотягли” до мінімального. Наприклад, в минулому році пенсії рахували виходячи із середньої зарплати у 5,3 тис. грн. Українець, який виходив на заслужений відпочинок з 25 роками стажу і зарплатою близько 6 тис. грн, міг претендувати на виплату в розмірі всього на рівні 1200 грн. Однак він отримав той мінімум, який граничний за нинішнім законодавством.

Цього року такого українцеві розрахунковий розмір пенсії можуть підвищити, наприклад, на 17%. Тоді виплата складе 1404 грн, а платитимуть все одно 1497 грн — мінімалку.

Отже, перерахунок не відчують ті громадяни, хто мав би отримувати менше мінімальної.

Читайте також:  В Україні по-новому нараховуватимуть стипендії

Хто отримає більше

Ті українці, які на сьогодні отримують пенсію в розмірі від 2,9 тисяч, можуть розраховувати на додаткові 500 грн.

А ще плюс 1000 гривень отримають українці, чиї виплати сягають 5,8 тисяч грн та більше.

Шукайте деталі в групі Facebook