facebook

Вдарить по “Північному потоку-2”: в ЄС анонсували розгромну міру проти Росії

Газова директива Європейського Союзу з поправками застосовуватиметься до російського газопроводу в обхід України “Північний потік-2”.



Про це заявив генеральний директор Генерального директорату Єврокомісії з енергетики Домінік Рісторі, передає “Інтерфакс-Україна”. За його словами, схвалена директива дуже швидко набуде чинності.

“Директива набуде чинності швидко, в будь-якому разі, до запуску “Північного потоку-2″. Тобто ця директива застосовуватиметься до цього проекту”, — сказав європейський високопосадовець у понеділок на прес-конференції у Брюсселі після засідання Ради ЄС з енергетики. Під час засідання міністрів країн ЄС поінформували про підготовку остаточного затвердження директиви.

Він повідомив, що багато держав ЄС висловлювалися на користь того, щоб застосування цієї директиви втілювалося негайно після публікації і з урахуванням всіх поправок.

Відзначимо, 21 лютого Рада Європейського Союзу схвалила поправки до Газової директиви, які зачіпають російський газопровід “Північний потік-2″.

Правила ринку газу Євросоюзу застосовуватимуться до трубопроводів, що приходять з третіх країн. Комітет постійних представників держав ЄС щойно схвалив угоду між Радою ЄС та Європарламентом щодо Газової директиви”, — повідомила прес-служба Ради ЄС

Йдеться про компромісний варіант поправок, які передбачають посилення вимог до нового проекту російського газового монополіста “Газпрому”, за допомогою якого той збирається постачати газ до Європи в обхід України. При цьому зміни до блокування “Північного потоку-2” не призведуть.

“Це зробить нормативно-правову базу ЄС послідовнішою, підвищить прозорість та забезпечить правову визначеність як для інвесторів у газовій інфраструктурі, так і для користувачів мережі”, — йдеться у повідомленні Ради Євросоюзу.

Згідно з документом, у російського газопроводу має бути незалежний від “Газпрому” оператор, а до потужностей повинні мати доступ треті особи. Однак РФ не зможе забезпечити доступ третіх осіб до газопроводу, оскільки право на експорт газу російськими трубами має лише “Газпром”

Читайте також:  Після зливи в Івано-Франківську з'явилась ще одна Бистриця (відео)

Таким чином, Єврокомісія може заборонити російському газовому монополісту використовувати “Північний потік-2” більше ніж наполовину.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.