facebook

Кожен другий заробітчанин хоче залишитися за кордоном

Кожен другий український трудовий мігрант хоче залишитися жити в іншій країні.

Такі дані було оприлюднено під час Міжнародного столу “Quo vadis, українцю?”, який відбувся у вівторок 5 березня в “Острозькій академії”, передає Gazeta.ua.

49% з українців, які коли-небудь працювали за кордоном, бажають виїхати в інші країни на постійне місце проживання. Із них 13% вже роблять певні кроки для цього, решта – чекає на сприятливі умови. 61% з тих, хто планує емігрувати, віддають перевагу Польщі, 17% – Німеччині, 11% – Чехії, на користь Росії висловилися лише 0,5% опитаних.

39% не готові покинути батьківщину за жодних обставин. 12% респондентів вагаються з відповіддю. Результати дослідження довели, що 64% трудових мігрантів з України планують надалі працювати за кордоном, з них 82% – протягом 2019 року. Про це свідчить соціологічне опитування, реалізоване Центром соціальних досліджень Національного університету “Острозька академія”. Дослідники опитали 1025 респондентів віком від 18 років з усіх регіонів України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Аналіз досвіду роботи українців у Польщі показав, що на важкі умови праці й погані житлові умови скаржаться 25%. Саме це змусило б припинити роботу у Польщі 30% респондентів. Ще 6% опитаних нарікають на негативне ставлення місцевого населення до українців.

Найважчим у роботі за кордоном для 13% трудових мігрантів є туга за родиною. Головними причинами, що спонукають українців виїжджати на роботу за кордон, є низька заробітна плата (45%) і складна економічна ситуація в державі (32%).

“Дослідження підтвердило, що Україна поки що залишатиметься країною-донором людських ресурсів для ринків праці ЄС, адже трудова міграція – це щораз популярніший серед українських громадян життєвий вибір і модель роботи”, – зазначив Павел Кулага, голова Комітету з питань міграції та працевлаштування Польсько-української господарчої палати.

Читайте також:  Обіцяють спалити митницю: на кордоні з Україною коїться немислиме. Кричать і плачуть




“Трудова міграція у наших сусідів почалася раніше і вони замислились над тим, яким чином можна забезпечити зростання економіки в умовах низької народжуваності та відтоку громадян за кордон. Реалістичний вихід було знайдено тільки один – залучення трудових мігрантів з інших країн до себе. Україні треба наслідувати цей приклад та запроваджувати подібні програми. Тільки робити це потрібно із розумом, не відкриваючи кордони для всіх підряд, а тримати процес під контролем”,
– сказав Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.