facebook

Мінімальна пенсія в 5000 грн: експерт дав прогноз

Якщо підприємці будуть офіційно платити всю зарплату, то вже завтра пенсію можна підняти до 5000 гривень.


Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив народний депутат VI скликання Юрій Ганущак.

Пан Ганущак вважає, що пенсіонерів обікрали ті, хто працює в тіні і хто не платить офіційну зарплату.

«Часто в пенсіонера є діти, які отримують зарплату кешем або які працюють за кордоном, і вони кажуть: нехай тобі держава платить пенсію. А розрахунок пенсій іде по середній зарплаті», – зазначив Ганущак.

За його словами, зараз кажуть, що є дефіцит Пенсійного фонду, але математично збалансованим він стає, якщо 85% нинішніх працівників будуть платити пенсійні внески. Зараз платить, за різними розрахунками, від 35% до 52%, але прямої статистики немає.

«Тому доки роботодавці будуть вважати, що сплата податків – це для лохів, доти пенсіонери будуть страждати. Насправді пенсію можна підняти до 5 тисяч гривень навіть завтра, але за умови, що підприємці будуть офіційно платити зарплату. А є ще другий варіант – можна підняти долар до 60 гривень», – пояснив експерт.

У відповідь на запитання народного депутата України Сергія Капліна, що для цього потрібно зробити, пан Ганущак сказав, що депутатам треба зробити одну маленьку річ – проголосувати за брутизацію зарплати. А брутизація – це підвищення окладу працівника на суму, яку роботодавець платить у вигляді ЄСВ.

«Ви побачите, що як тільки роботодавець перестане вважати внески у Пенсійний фонд податком, ситуація поміняється. А це – у конпетенції депутатів», – прокоментував гість програми.

Читайте також:  Українкам при виході на пенсію потрібно підтвердити дошлюбне прізвище: як це зробити

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.