facebook

Підтверджує анексію української церкви Москвою: Україні повернули важливу церковну грамоту Петра І (фото)

Цей документ є важливим історичним свідченням анексії української церкви Москвою.

Україні у четвер, 14 березня, повернули історичну грамоту Петра І про поставлення митрополита на Київську митрополію, котра з кінця 1950-х років зберігалася в Університеті міста Тюбінген.

Про це пише DW.

До цього часу грамота зберігалася у бібліотеці Інституту східноєвропейської історії та географії Університету Тюбінгена, що у федеральній землі Баден-Вюртемберг.

Німецько-українська дослідницька група встановила, що цей важливий для історії церкви України документ був скоріше за все вивезений німцями із Києва у 1941 році під час Другої світової війни як військовий трофей. У результаті міністр науки і культури Баден-Вюртембергу Терезія Бауер ініціювала повернення документу Україні.

Сам документ датований 1708 роком, він є підтверджувальною грамотою Петра І митрополиту Йоасафові (Кроковському) про поставлення його на Київську митрополію. Йоасаф був останнім митрополитом за часів перебування Києва у складі Російської імперії, який був вільно обраний київським духовенством і затверджений царем, а не прямо призначеним Москвою.

Читайте також:  “Його підставили або вбили”: в страшному подвійному злочині в Житомирі спливли дивні деталі

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.