facebook

Нема держави: Скрипка зробив гучну заяву про скандальний “мовний закон”

Музикант, лідер гурту “Воплі Відоплясова” Олег Скрипка підтримав закон про мову. Про це він розповів на відео, яке виклала ініціатива “Громадський закон про мову 5670-д”.



“Для мене питання мови стало актуальним, коли я проживав у Європі і мені треба було терміново вивчити французьку мову.

Тоді я зрозумів, що в побуті, і в роботі без мови нічого не можеш зробити. Я вивчав французьку, і коли почав постійно спілкуватися з європейцями, з французами, то зрозумів, що мовний момент насправді дуже важливий і принциповий для французів – наскільки вони поважають, шанують мову, наскільки соціальне й політичне життя базується навколо мови.

І тоді, після французької, я вивчив українську мову, і я ставлюся до української мови в принципі там само, як європейці ставляться до своїх мов.

Є мова – є держава. Нема мови – нема держави. І насправді проблеми соціальні, матеріальні, навіть існування держави Україна, яка сьогодні є й пов’язана з війною, вона пов’язана з мовою в тому числі. У тих регіонах, які мають серйозні проблеми з українською мовою, завжди важко було колись організувати концерти ВВ.

А зараз ці регіони окуповані. Як ми захищаємо тварин, здоров’я людей, так треба захищати здоров’я нації, треба захищати українську мову. Я за захист української мови, я за мовний закон. Треба нарешті будувати процвітаючу Україну”. – зазначив співак.

Додамо, що людина може залишатися справжнім патріотом України незалежно від мови, якою вона спілкується, будь то російська чи українська. Однак громадяни країни знати державну мову зобов’язані.

Такою думкою в інтерв’ю “Обозревателю” поділився відомий артист і шоумен Андрій Данилко, подискутувавши на тему мовного питання в Україні, а також скандалу за участю музиканта Олега Скрипки, який заявив про необхідність створити гетто для тих, хто живе в Україні, не знаючи державної мови.

Читайте також:  У Франківську продовжують весняні толоки у дворах

«Патріот. Це слово стільки сьогодні використовують в маніпуляціях. Саме використовують. Я патріот. Але не хочу вживати це слово, воно ніби брудне», – зізнався Данилко.

На питання, в чому ж полягає його власний патріотизм, артист відповів, що перш за все це почуття любові.

«Я люблю своїх людей, люблю Україну і все хороше, що тут відбувається. Я пишаюся тим, що я українець. І не в мові тут справа. А у ставленні. Якщо ти у вишиванці грабуєш країну – це патріотизм? Або стикаєш людей, але при цьому говориш українською мовою? Це теж патріотизм?», – поцікавився Данилко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.