facebook

В приміському селі збудують містечко на 75 будинків. Селяни обурені

На початку лютого будівельна компанія “Вертикаль” оголосила про старт продажу квартир у наймасштабнішому житловому комплексі поблизу Івано-Франківська “Місто Станиславів”.


Наразі відомо, що нове містечко на 75 будинків буде розміщуватись в Чернієві на березі Бистриці. Днями забудівник почав встановлювати будівельний паркан і розпочав продаж квартир. Це викликало обурення серед місцевих мешканців, пише Бліц-Інфо.

“Я народився та виріс в селі Черніїв. Тут працюю і тут живу. Мене не влаштовує, що роблять з ресурсами села. Забудова біля річки, обмежений доступ до річки біля бувшого “Босфора” та інші. Яку вигоду отримало село, від передачі у власність землі біля гаражного кооперативу № 13 під забудову?”, – запитує в мережі місцевий мешканець Vasyl Demkiv.

В коментарях до допису багато черніївців схвилювало питання чому питання про передачу землі і зміну її цільового призначення не вирішували на сході села.

“Село не отримало від цього нічого, отримав той, хто передав. Цікаво, чого тоді не робили схід села, не питали чи хочуть мешканці такого сусідства? Я, наприклад, проти, тим більше, що забудівник дуже рекламує власну набережну і закриту територію. Нафік мені там ті будови, якщо я можу спокійно собі гуляти там з дитиною і ходити на річку. Проблема в тому, що ніхто не цікавиться бажаннями мешканців, віддали, і (ніколи не повірю, що безплатно) і тепер ставлять людей перед фактом”, – обурюється Марія Возняк-Хомицька.

Втім, згідно з кадастровою картою деякі мешканці Чернієва вже продали свої городи та гаражі забудівнику під будівництво. У приватній власності забудівника знаходиться і велика ділянка пасовища, яку вже перевели під забудову. Та все ж, згідно кадастрової карти, немає даних про власність та цілове призначення “левової частки” землі під майбутнім “Станиславовом”, де зараз знаходиться пасовище.

Читайте також:  “Є затримка”: Марцінків розповів про терміни запуску нових автобусних маршутів

Також на території майбутньої забудови розташована газова заправка, земля під якою знаходиться у державній власності.




Окрім того, будинки будуть зведені в поймі річки, тож при першій же повені, “місто Станиславів” може перетворитися у міні-Венецію. І хоча згідно законодавства ширину прибережних захисних смуг визначають органи місцевого самоврядування, з урахуванням містобудівної документації, вони мали б дотримуватися норм Земельного та Водного кодексів. Втім судячи з проекту забудови, будинки будуть на самісінькому березі річки.

Варто зауважити, що забудівник анонсував в “місті” власну закриту набережну і парк, що є порушенням законодавства. Адже в межах населених пунктів обмежувати право користування водоймами взагалі заборонено.

Кореспондентка Бліц-Інфо надіслала запити в сільську раду, ДАБІ та управління Держгеокадастру в області, щодо законності майбутнього будівництва та передачі землі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.