facebook

Підписати потрібно до 1 квітня! Українцям радять швидше звернутися до лікарів за підписанням договорів

З 1 квітня систему фінансування поліклінік змінять


З 1 квітня Міністерство охорони здоров’я планує повністю зупинити виділення коштів на лікування українців, які не уклали угоду з сімейним лікарем. Зараз таких налічує 16 мільйонів. “Сегодня” з’ясовували, чи відмовлять їм у медичній допомозі.

Киянка Дарина Анохіна, яка знаходиться в декреті, підписала декларацію з сімейним лікарем для двох своїх дітей. Але, як каже жінка, це лише формальність – адже в державну лікарню з дітьми вона давно не ходить.

“Ми дуже багато чіпляли болячок, поки сиділи в чергах. Знову ж температура висока – немає можливості кудись виїжджати”, – говорить Дар’я.

Замість цього жінка викликає додому лікаря з приватної клініки. Каже, що це дорожче, але зате більш зручно.

“Це економія часу. А так треба прийти до одного, він направить до іншого, до того теж потрібно записатися і так далі…”, – зазначає Дарина.

Зараз всі українці поділені на два списки. У зеленому – ті, хто підписав угоду з сімейним лікарем. На кожного з таких пацієнтів медустановам виділять 370 гривень в рік плюс вікові надбавки. У червоному списку – ті, хто ще не знайшов свого терапевта. Фінансування для таких пацієнтів скасують вже з 1 квітня.

“Щоб отримувати планову медичну допомогу, потрібно мати декларацію з сімейним лікарем. Це обов’язково”, – відзначає заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

За словами чиновників, такі новації не зменшать фінансування медичних установ.

“Все установи уклали досить декларацій, щоб мати доходи, які у них були, і навіть більше”, – запевняє Ковтонюк.

Медики, в свою чергу, обіцяють, що не відмовляють у прийомі пацієнтам без декларації. Але потім все ж просять оформити документ.

Читайте також:  Львівські лікарі зі шлунку 7-річної дівчинки витягнули карабін

“Кожен лікар зацікавлений в тому, щоб пацієнт підписав декларацію. Це конкуренція, це правильно”, – говорить заступник директора ЦПМСД №3 Святошинського району Києва Олена Кривошеєва.

У третій столичній поліклініці угоди з медиками підписали 60% пацієнтів. В цілому по Україні найчастіше декларації підписують жителі сіл, а особливо – пенсіонери. Зате молодь до медиків не поспішає. Крім того, не всі знають про нововведення.

“Не знав я про декларацію, які потрібні документи, щоб оформити. Не бачу сенсу, тому що не звертаюся часто до лікарів”, – говорить житель Києва Артур Творогов.

Але медики попереджають: вже влітку пацієнти без декларації не зможуть безкоштовно здати аналізи, пройти діагностику або отримати знижки на ліки.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.