facebook

Монетизація субсидій в Україні понесе за собою мільйонні борги за комуналку?

Громадяни, яким призначено житлову субсидію в 2018 році, вже починаючи з березня вже почали отримувати готівку для оплати житлово-комунальних послуг за лютий 2019 рік.


У квітні виплачуватиметься готівкою субсидія для проведення розрахунку за спожиті послуги у березні, у травні – за квітень. Отримувачі субсидій, які отримують пенсію, субсидію готівкою отримають разом з пенсією, в залежності від дати виплати пенсії. Тобто, якщо дата виплати пенсії 6 числа місяця, то пенсію і субсидію пенсіонер зможе отримати одночасно в цю дату.

Виплата субсидії проводитиметься або через банківські установи або через поштові відділення через які проводиться виплата пенсії. Якщо листоноша доставляє пенсію пенсіонеру додому, в такому разі субсидія готівкою також буде доставлено додому. Що стосується отримувачів субсидій, які не являються пенсіонерами, виплата субсидій готівкою їм проводитиметься починаючи з 12 березня в будь-якому відділенні АТ «Ощадбак».

Для отримання коштів необхідно буде пред’явити паспорт та індентифікаційний код. Субсидіант отримавши субсидію готівкою має самостійно розраховуватись за фактично спожитий газ, тепло, воду, електроенергію, тощо. Таке поняття як обов’язковий платіж скасовується.

Оплата житлово-комунальних послуг після 20 березня не впливатиме на виплату субсидії в наступному місяці. Разом з тим, якщо станом на травень 2019 року буде мати місце просрочена понад місяць заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг понад 340 гривень, субсидія на наступний період не призначається. Крім того, в травні проводитиметься перепризначення житлової субсидії на новий рік.

Всім отримувачам житлових субсидій, крім тих, хто звернувся за призначенням субсидії вперше у 2019 році, необхідно подати заяву та декларацію про доходи та витрати сім’ї в управління соціального захисту населення. В заяві необхідно зазначити номер мобільного зв’язку, оскільки про операції пов’язані з виплатою готівки субсидіанту буде повідомлятись шляхом СМС- повідомленням.

Читайте також:  До "тисячі Зеленського" додадуть ще 500 гривень, а пенсіонерам дозволять оплатити комуналку

Необхідно звернути увагу для тих категорій осіб, в яких відсутній мобільний телефон. Такі особи можуть зазначити за попередньою домовленістю для отримання відповідної інформації номер мобільного телефону іншої особи (родича, сусіда, знайомого), але на цей номер не може надходити інформація, в разі якщо така особа теж отримує субсидію, тобто номер мобільного телефону може використовуватись для отримання інформації, пов’язаний з отриманням субсидії тільки одним субсидіантом.

Однак, таке явище як «живі гроші» за субсидії у «Чернівцігаз» вважать, потягне за собою чимало заборгованості та не вирішить проблеми.

Буковинці для відшкодування оплати комунальних послуг отримають близько 100 млн грн готівки. За статистикою, 80% витрат на комунальні послуги припадає саме на природний газ.

Наразі є ризик зростання заборгованості у зв’язку з монетизацією субсидії. Держдопомогу в цьому опалювальному періоді отримують 52,8 тис. буковинських сімей, по яких до лютого держава щомісячно покривала частину витрати на газ в сумі понад 87 млн грн. Тепер ці кошти субсидіанти отримають напряму, існують ризики, що їх можуть використати не за призначенням. Важко розраховувати на те, що в умовах підняття цін, знецінення пенсій і зарплат, отримавши призначену субсидію готівкою, споживач піде повністю гасити заборгованість за комунальні послуги. Натомість наше товариство зобов’язане до 25 числа поточного місяця розраховуватися з НАК “Нафтогаз” за попередній місяць. Інакше нараховуються пені, штрафи тощо, – зазначив директор ТОВ «Чернівцігаз Збут» Володимир Ляшенко.

Практично усі 52,8 тис. клієнтів-субсидіантів постійно боргують на кінець звітного періоду за спожитий газ понад 150 млн грн. Загалом борг жителів Чернівецької області за спожите блакитне паливо за два місяці 2019 року зріс на 227 млн грн при цьому, рівень розрахунків склав 68,07%. Тому, щоб не залишитися без державної допомоги й газопостачання, а питання заборгованості не врегульовувати в суді, «Чернівцігаз Збут» своїм клієнтам рекомендує вчасно та в повному обсязі розраховуватися за спожите блакитне паливо.

Читайте також:  “Заплатив бабки і гуляє”: Мажор з БМВ знову за кермом

Тож можна чітко сказати те, що монетизація субсидій це не крок зменшити борги населення, мало того, запроваджуючи таке рішення українці не вирішать проблеми нестачі коштів на оплату комунальних послуг і економити люди після отримання коштів на руки, не почнуть.

Однак залишається питання щодо самої ініціативи видачі «живих грошей» напередодні березневих виборів. Чи справді за українців почали дбати, чи, можливо, «живі гроші» стали лише черговим піар-ходом влади?

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.