facebook

В Івано-Франківській області буде ще одна ОТГ

Вирішили об’єднатись, бо не хочуть загубитись у «великому колгоспі району». Мешканці 6 сільських рад в Рожнятівському районі Івано-Франківської області підтримали створення Дубівської об’єднаної територіальної громади.


Саме загроза знову опинитись в одному великому човні під назвою район та приклад сусідньої Спаської ОТГ, яка вже другий рік живе самостійно та демонструє розвиток підштовхнула, у доброму розумінні, голів шести сільських рад «домовитись» і розпочати в 2019 році процес створення ОТГ.

«Оскільки, Рожнятів, як районний центр, не робив кроків у напрямку створення об’єднаної громади, то сільські ради майбутньої Дубівської ОТГ зрозуміли, зараз або ніколи. Інакше можна дочекатися лише об’єднання в порядку закону. Адже за Перспективним планом всі вони наразі мають увійти до великої Рожнятівської ОТГ з адміністративним центром у теперішньому райцентрі – Рожнятові», – каже радник з питань децентралізації Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки U-LEAD, Максим Чопей, який супроводжував проведення громадських слухань та формування відповідних пакетів документів.

Тож протягом січня-лютого у шести сільських радах – Вільхівській, Дубівській, Князівській, Рівненській, Ціневській і Ясеновецькій – були проведені громадські слухання, під час яких мешканці підтримали створення Дубівської ОТГ. Відповідно сільськими радами були прийняті рішення про створення об’єднаної територіальної громади.

«Ми порахували, що наша майбутня громада у такому складі буде спроможною. У нас невеликі села, проте вони мають достатні бюджети, а разом легше край боронити. Ми хочемо зберегти соціальну інфраструктуру, самостійно ефективніше управляти нею», – говорить сільський голова с. Дуба Олександр Мухар.

Розрахунки радника з питань місцевих фінансів Івано-Франківського ЦРМС Оксани Швець лише підтверджують слова сільського голови с. Дуба про фінансову спроможність майбутньої громади. Прогнозований загальний обсяг бюджету Дубівської ОТГ складе близько 60 мільйонів гривень.

Читайте також:  У Франківську 9-річного хлопчика з ножовими пораненнями під балконом знайшла сусідка

«Головним чинником, який підштовхнув нас до об’єднання, була пасивність райцентру. Ми не бачимо перспективи у Рожнятівський ОТГ, у цьому «великому колгоспі». Вони теж не бачать перспективи у об’єднанні з нашими селами. Поки ще є можливість добровільно об’єднатись, ми хочемо нею скористатись і зробити життя наших мешканців кращим», – вважає ініціатор об’єднання, сільський голова с. Дуба Олександр Мухар.

Його думку підтримують і інші сільські голови, які вирішили об’єднатись.

«Ви – ініціатор, от і прапор вам в руки! – каже сільський голова с. Ясеновець Ігор Пасічник, – А далі працюватимемо і домовлятимемось. Так ми не загубимось у районі».

Попри те, що ця громада поки не у Перспективному плані, всі інші процедури успішно пройдені. Тож зараз справа за внесенням змін у Перспективний план формування територій громад Івано-Франківської області та отриманням висновку ОДА.

«Сподіваємось, що всі формальності щодо Дубівської ОТГ пройдуть швидко. Люди вирішили скористатись принципом добровільності, фінансова спроможність майбутньої Дубівської ОТГ за попередніми розрахунками є досить доброю, тож ми їх підтримуємо. І докладемо в подальшому максимум зусиль, щоб ця громада відбулась», – каже директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.