facebook

Пеня, суди, відключення: які покарання чекають боржників за комунальні послуги

Нове законодавство в сфері енергоринку та житлово-комунальних послуг змінює ставлення споживачів і постачальників послуг


Реформи в енергосекторі і в сфері житлово-комунального господарства, які хоч повільно, але реалізуються в нашій країні, покликані принципово змінити систему розрахунків за енергоносії та, зокрема, за житлово-комунальні послуги. Якщо говорити в цілому, будується така система, коли енергоносії і пов’язані з ними “блага цивілізації”, в тому числі для побутових споживачів, будуть поставлятися тільки за умови повної оплати за них. У зв’язку з цим повинна посилитися відповідальність споживачів за своєчасність платежів за надані житлово-комунальні послуги. Експерти кажуть, що варто очікувати і більш суворих покарань для боржників.

З 1 травня вводиться в дію новий закон “Про житлово-комунальні послуги”, прийнятий Верховною Радою ще в 2017 році. Одним з важливих нововведень цього закону є повернення норми про нарахування пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг.

У законі йдеться: “У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу “.

Пеня буде нараховуватися як індивідуальним споживачам (мешканцям), так і колективним – ОСББ, керуючих компаній – в залежності від того, хто саме уклав договір на поставку житлово-комунальних послуг.

Виняток становитимуть випадки, коли 21-й (і 22-й) день місяця – вихідні дні. У законі зазначено, що “нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем ​​граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги”.

Якщо порахувати, суми пені виходять не такими вже й великими. Наприклад, якщо споживач затримав платіж розміром 100 грн на один день, йому буде нарахована пеня розміром в 1 копійку. За місяць несплати набіжить 30 копійок пені. Якщо борг становить 1000 грн, за один день прострочення додатково нарахують 10 копійок.

Читайте також:  На Львівщині чоловік потрапив під колеса поїзда

При цьому варто врахувати, що споживачі повинні оплачувати житлово-комунальні послуги до 20-го числа кожного місяця. Якщо така норма прописана в договорі, пеня буде нараховуватися з 21-го числа.

В законі вказано лише дві поважні причини, коли борги по ЖКП не обкладатимуться пенею. Перша – це якщо заборгованість утворилася через те, що держава вчасно не розрахувалося з постачальником житлово-комунальної послуги за надані людині пільги або субсидії. Друга причина – якщо споживачеві несвоєчасно виплачують зарплату. Однак в такому випадку споживач повинен буде надати постачальнику ЖКП документ, що підтверджує наявність заборгованості із зарплати.

Чи буде нараховуватися пеня на ті борги, які з’являться після 1 травня, або і на ті, які існують зараз, – до кінця не ясно. Відповідних документів ми не виявили, не змогли нам допомогти в цьому і експерти. За їхніми словами, багато підзаконні акти ще в стадії розробки.

“Зараз у споживачів ще є можливість реструктуризувати свої борги. Якщо ж вони цього не зроблять, логічно припустити, що пеня буде нараховуватися на всю суму боргу”, – вважає економічний експерт, аналітик Борис Кушнірук.

Однак введення штрафних санкцій (пені) – не єдина міра впливу на боржників, передбачена новим законом про житлово-комунальні послуги. Крім цього, виконавці (постачальники) житлокомпослуг мають право вимагати борги в судовому порядку, а також відключати боржників від поставок тієї чи іншої послуги.

В принципі, такі форми впливу на боржників були передбачені і колишнім законодавством, але ними користувалися нечасто. Тепер же, після вступу в силу нових правил, передбачених законами про житлово-комунальні послуги і про комерційний облік тепла, електроенергії і т.п., – такі процеси стануть більш частими, вважають експерти.

Читайте також:  В Україні до 1 жовтня відклали підвищення ціни на газ

“Є послуги, які споживаються індивідуально, і є послуги, які споживаються колективно.Наприклад, споживання води вважається колективним споживанням, а електроенергія споживається індивідуально, за винятком місць загального користування. Логіка законодавства, яке було прийнято в останній час, – про комерційний облік, про житлово-комунальні послуги – передбачає, що будь-який постачальник житлово-комунальних послуг є відповідальним за доставку послуги до споживача, з яким укладено договір – індивідуального або колективного. А споживач, який замовляє послугу, зобов’язаний за неї заплатити. І як він це зробить – це його особиста проблема. Зараз ще видаються підзаконні акти, але багато хто вже видані. Наприклад, вже прийнята і з 1 січня введена в дію методика розподілу тепла в багатоквартирних будинках. Її ще мало хто читав і мало хто розуміє, що і як, але вона вже є. Це буде викликати масу потрібних і не потрібних емоцій з боку споживачів. І ці речі потрібно пояснювати “, – говорить Святослав Павлюк, експерт реанімаційне пакету реформ з питань енергоефективності.

Недавній приклад посилення законодавства – ледь не трапилося відключення води жителям багатьох населених пунктів через те, що 38 водоканалів-боржників не реструктуризували вчасно заборгованість і тому не змогли укласти нові договори з постачальниками електрики, відповідно до правил, продиктованими реформою енергоринку.

Постанова уряду, видане за пару днів до початку можливих відключень, відстрочило відключення води мільйонам українців, однак не вирішило проблему.

“Природно, що тепер водоканали зацікавлені в тому, щоб з ними розрахувалися боржники. Отже, вони будуть” тиснути “на домогосподарства, які мають заборгованості перед ними. У водоканалів і енергетичних компаній є можливість подати в суд на неплатника. Якщо це ОСББ – там взагалі легко затребувати борги. Там ніхто не буде розбиратися, хто саме з мешканців має. Компанія – виконавець послуги просто подає позов проти ОСББ як проти юридичної особи. А в будинках, які обслуговуються керуючими організаціями (колишня ними жеками), подається позов проти конкретних мешканців-боржників “, – пояснює експерт в енергетичній сфері Геннадій Рябцев.

Читайте також:  Нещастя на Тернопільщині: утопилися рибалка та 12-річний хлопчик

Правда, за законом, перш, ніж відключити квартиру або будинок від комунальної послуги, виконавець цієї послуги повинен спочатку направити боржнику офіційне попередження. Але він може це обігнати буквально на наступний день після закінчення граничного терміну оплати комунальних послуг, який передбачений в договорі (наприклад, 20-е число наступного місяця). А ось відключити або обмежити постачання комунальних послуг виконавець має право не раніше, ніж через 30 днів після попередження (крім електроенергії). Зрозуміло, в разі, якщо борг до цього терміну не буде сплачено (разом із пенею).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.