facebook

Загиблій кулеметниці Яні Червоній присвоєно орден Богдана Хмельницького

Для Яни війна почалася з волонтерства, а потім і сама взяла зброю в руки, причому зовсім не жіночу



Президент України Петро Порошенко нагородив посмертно загиблу нещодавно на Донбасі бійця Збройних сил України, а раніше волонтера, Яну Червону. Глава держави підписав відповідний указ, повідомляє його прес-служба.

“За особисту мужність, виявлену в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю: нагородити орденом Богдана Хмельницького III ступеня старшого солдата Червону Яну Михайлівну (посмертно)”, – йдеться в президентському указі.

Яна Червона була родом з Харкова, в 2013-2014 роках брала активну участь в харківському Євромайдані. Коли почалися бойові дії на Донбасі, приєдналася до волонтерського руху. Служити в ЗСУ Яна прийшла в 2016 році, після двох років волонтерства.

Нагадаємо, Яна загинула 2 квітня. Ми показували фото підірваного бліндажа, в якому загинули вона і ще один боєць ЗСУ. Командир батальйону “Донбас” В’ячеслав Власенко з позивним “Філін” заявляв, що в укриття українських воїнів влучив 152-мм артилерійський снаряд, хоча в ООС кажуть – що міна.

У свою чергу в штабі Об’єднаних сил розповіли подробиці загибелі Яни Червоної. Військові зазначили, що ворог намагався атакувати “опорник” ЗСУ, але нарвався на жорсткий вогонь у відповідь, який також вела і Яна.

Також ми публікували відео із загиблою на Донбасі Яною Червоною. Вона розповідала, що її зброя завжди була направлена в сторону ворога, який отримував гідну “відповідь”. Яна показує своє бойове місце, за кулеметом, і розповіла, що ворог знаходиться зовсім неподалік і зброя завжди напоготові.

Читайте також:  Порошенко ветував закон "Про органи внутрішніх справ"

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.