facebook

У Зеленського відповіли Джемілєву: Крим є частиною України і не може бути предметом торгу

Штаб кандидата в президенти Володимира Зеленського відповів на запитання щодо Криму, які поставив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.
У заяві команди Зеленського наголошується, що Крим був, є і буде частиною України, яку силовим і незаконним способом анексувала Росія.




«Так званий «референдум» не може вважатися актом, що свідчить про вільне волевиявлення жителів АРК, адже він проходив під дулами російських автоматів»,
— зазначили в штабі кандидата.

У команді Заленського заявили, що не готові віддавати, дарувати, здавати в оренду або в користування суверенні території України.

«Це не може бути предметом переговорів і домовленостей! Позиція є непохитною і безкомпромісною. Ніякі домовленості щодо деескалації на Донбасі не можуть відбутися за рахунок Криму та українських громадян, які змушені були залишитися в окупованій АРК», — йдеться в заяві.

У Зеленського виступають за те, аби підтримувати контакти з громадянами України на окупованих територіях, але тільки культурно-інформаційні та гуманітарні зв’язки.

«Враховуючи те, що зараз робить РФ на Донбасі і в Криму, питання про зняття економічної блокади тимчасово окупованих територій розглядатися не може», — підкреслили в штаті кандидата.

Також у команді Зеленського впевнені, що історичні жертви кримськотатарського народу і його внесок у становлення та розвиток незалежної України є «беззаперечними підставами запропонувати кримським татарам окрему перспективу національного розвитку та ролі після звільнення Криму».

«Ми вважаємо, що ця роль і перспектива не повинні спиратися на порожні політичні обіцянки. Ми переконані, що кримськотатарський народ повинен отримати конкретний план підтримки та гарантії з боку держави і її західних партнерів. Ми впевнені, що кримські татари будуть мати чітку перспективу вільного життя разом з незалежною Україною», — йдеться в заяві.

Також у Зеленського впевнені, що вирішення конфлікту з РФ військовим шляхом є неприйнятним, тому владі Україні доведеться вести переговори з Росією.

«Але це повинно відбуватися за участі західних партнерів України, і ні за яких обставин — не на окупованих територіях нашої держави», — наголосили в команді кандидата.

Читайте також:  Україна та Іран розширюють партнерські відносини

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.