facebook

Горбачов назвав помилкою антиалкогольну кампанію 80-х

Колишній президент СРСР Михайло Горбачов визнав, що антиалкогольна кампанія в середині 1980-х років проводилася з помилками.

1624025




Про це він заявив в інтерв’ю Комсомольской правде, опублікованому в п’ятницю, 15 травня. “Вважаю, що антиалкогольна кампанія все-таки була помилкою в тому вигляді, як вона проводилася. Це перебір із закриттям магазинів, особливо в Москві. Величезні черги. Зростання самогоноваріння. Цукор зник з магазинів”, – сказав Горбачов.

На думку колишнього радянського лідера, реалізовувати антиалкогольну кампанію слід було поступово. “Треба було проводити не кампанію, а планомірну довгострокову боротьбу з алкоголізмом. Витвереження суспільства не можна проводити наскоком. На це потрібні роки. І боротися треба безперервно, постійно”, – заявив Горбачов

Водночас колишній президент зазначив, що алкогольна кампанія почала плануватися ще за генсека Леоніда Брежнєва і була необхідна, оскільки країну захлеснуло пияцтво.

За його словами, кампанія принесла свої позитивні результати. “Зниження смертності, дітей стало більше народжуватися. Під час антиалкогольної кампанії померло на 1,6 мільйона осіб менше, ніж у попередні роки. Різко скоротилася кількість нещасних випадків на виробництві, на дорогах”, – нагадав Горбачов.

Нагадаємо, 7 травня 1985 року було опубліковано знамениту постанову ЦК КПРС “Про заходи щодо подолання алкоголізму”, з якої почалася антиалкогольна кампанія. Спиртні напої стали продаватися тільки в будні дні з 14 до 16 годин дня. Споживання алкоголю в країні знизилося незначно, при цьому різко зросло виробництво сурогатного спиртного, що призводило до випадків масового отруєння. Крім того, кампанія різко вдарила по бюджету СРСР, позбавивши його значної частини доходу. Масове невдоволення кампанією і розпочата в 1987 році економічна криза змусили керівництво СРСР негласно згорнути боротьбу з пияцтвом.

Як раніше повідомлялося, криза в Україні стала наслідком зриву перебудови і ще декількох факторів, вважає колишній президент СРСР Михайло Горбачов. Таку думку він висловив в Российской газете.

Читайте також:  Як розрахувати свою норму алкоголю

Шукайте деталі в групі Facebook