facebook

Більше не діятиме “зелений” тариф: В Україні заборонили встановлювати домашні сонячні панелі

На такі панелі не діятиме більше «зелений» тариф.

Верховна Рада ухвалила законопроект про «зелений тариф» разом із правкою, яка передбачає, що домашні сонячні електростанції можуть розміщувати сонячні панелі тільки на дахах та фасадах будівель.

Як повідомляє інформаційна агенція «Інтерфакс», депутати спершу прибрали правку, але потім повернули її перед самим голосуванням.

Згідно з редакцією законопроекту на сайті парламенту, «зелений тариф» передбачений для електричної енергії, виробленої споживачами за допомогою сонячних панелей «за умови їх розташування на дахах та/або фасадах капітальних будівель, споруд, встановлюється єдиним для всіх споживачів».

Верховна Рада врахувала правку про ненадання «зеленого» тарифу наземним домашнім сонячним електростанціям (СЕС), затвердивши закон про «зелені» аукціони.

Спочатку під час розгляду документа правку відхилили, проте в. о. голови комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський напередодні голосування за законопроект знову виніс її на розгляд, і парламент усе ж затвердив її.

Отже, народні депутати запровадили умову отримання «зеленого» тарифу для СЕС потужністю до 50 кВт – установлення їх на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах. Умова почне діяти з 2020 року. На сьогодні тариф на відпуск е/е в оптовий ринок для «домашніх» СЕС (їхня потужність – до 30 кВт, розміщення – без обмежень) становить 18 євроцентів, з наступного року він знизиться на 10%.

Як зазначив енергетичний експерт, співзасновник громадської організації Greencubator Андрій Зінченко, де-факто заборона встановлення домашніх наземних станцій на практиці призведе до того, що мало хто з українців зможе поставити СЕС більше ніж 10 кВт, оскільки на дахах не поміститься об’єкт більшої потужності. На його думку, ситуації, коли деякі підприємці маніпулятивно встановлюють цілі «гірлянди» домашніх СЕС у покинутих селах, необхідно врегулювати іншим способом, а не забороною встановлювати всім домогосподарствам наземні сонячні панелі.

Читайте також:  “Де ви були, коли вбивали і гвалтували інших дітей?”: Рада вирішила долю педофілів. Прийнято резонансний закон

Таким чином, зелений тариф не буде передбачений для сонячних генераторів, розміщених на землі.

За законопроект проголосував 251 народний депутат, проти – двоє. Семеро утрималися, 87 не голосували.

Раніше ця поправка зазнала критики низки представників енергетичної галузі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.