facebook

Сьогодні — Томина неділя, або Антипасха

Назва «Антипасха» означає «замість Пасхи», але це не заперечує Великдень, а є радше його нагадуванням.

Перша неділя після Великодня у християн східного обряду називається Антипасхою, Томиною неділею, або Червоною гіркою. Про це нагадує «Укрінформ».

Назва «Антипасха» означає «замість Пасхи», але це не заперечує Великдень, а є радше його нагадуванням. Цей день пов’язаний із апостолом Томою. На цього відданого учня Христа смерть і розп’яття Вчителя справили надзвичайно гнітюче враження.

У Його воскресіння Тома не вірив (звідси й «Тома невіруючий»), бо мав від природи доволі скептичний розум. «Якщо на власні очі не побачу — не повірю», — затято повторював він. І на восьмий день Ісус Христос явився Томі, показавши рани на Своєму тілі. «Господь мій і Бог мій!», — вигукнув вражено учень, торкнувшись виразок Учителя.

Відтоді віра Томи спалахнула з новою силою і він став ще ревнішим і відданішим Христу. Апостол Тома заснував Церкви у Палестині, Месопотамії, Парфії, Ефіопії й Індії. Загинув мученицькою смертю.

Від Томи, після довгої великопісної перерви, а потім Великодніх святкувань, Церква відновлює таїнство вінчання. Чимало молодят намагалося повінчатися саме цього дня, але ті, хто не встиг цього зробити, у відчай не впадали, попереду ще був час.




Іменинники сьогодні
Федір, Лука, Віталій і Хома.

Місяць оновився сьогодні вночі о 01.47 за київським часом у Тільці, другий місячний день. Прагнемо стабільності, життєвого комфорту і цим бажанням важко протистояти чи опиратися. Тілець спонукатиме нас до обачності, повільності, розважливості, адже це знак матеріальної стабільності, наполегливості, старанності.

Варто звернути увагу на такі негативні ознаки як злість і скупість, які можуть проявитися в цей період. За бажання їх можна буде майже безболісно позбутися.

Читайте також:  Розстрiляли, вклавши дуло автомата в рот: Знайшли тiлa матері та її всиновленого сина

І ще: жодної спонтанності в діях! Навіть на відпочинку чи в хатніх справах. Не переобтяжуйте себе сьогодні ні їжею, ні важкими думками, ні важкими справами!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був 1908 року: –7 °С, а найтеплішим у 1954-го — +28,4 °С.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.