facebook

Апаршин виступив з неочікуваною заявою: Ми можемо відновити ядерну зброю, але…

Радник Володимира Зеленського з питань безпеки і оборони Іван Апаршин вважає, що на сьогодні повернення Україні ядерного зброї є недоцільним.


Таку думку експерт висловив в інтерв’ю «Апострофу». За словами Апаршина, на зорі незалежності України він та деякі інші українські офіцери були проти ліквідації ядерного статусу України.

Проте, сьогодні ситуація змінилася і створювати тактичну ядерну зброю країні не слід.

«Ось сьогодні я б не радив цього робити. Ну, була б у нас ядерна зброя. Хіба, в 2014 році ми б у Криму її застосували? Ми можемо відновити ядерну зброю, я вірю, що у нас є такий потенціал, але як тільки ми почнемо цим займатися, ми отримаємо такі санкції, що у нас взагалі нічого не залишиться», – зазначив він.

«Україна – це гарант виконання зобов’язань. На сьогодні Україна чітко виконує зобов’язання про скорочення звичайних збройних сил в Європі. У нас війна, у нас є агресор, а Україна виконує всі зобов’язання, які ратифіковані Верховною Радою. Але, якщо ми беремо на себе певні зобов’язання, то і від вас ми хочемо бачити такі ж партнерські відносини. Інакше я буду шукати інші шляхи захисту своєї території. І я їх знайду. І територію я вам більше не віддам», – підсумував Апаршин.

Нагадаємо, 25 років тому США, Росія й Україна підписали Тристоронню заяву, в якій українська сторона погоджувалася передати свій великий ядерний арсенал Москві.

За це Київ отримував компенсацію за збагачений уран в боєголовках, допомогу у демонтажі стратегічних пускових систем на своїй території і гарантії безпеки від США та Росії. Трохи пізніше того ж року США, Росія та Великобританія підписали Будапештський меморандум, в якому гарантували Україні безпеку, повагу до її кордонів, незалежності і суверенітету.

Читайте також:  Зеленський в ООН: президент розповів, як збирається повернути Донбас і Крим (відео)

У 2014 році дані гарантії безпеки були безкарно порушені Росією.

Додам, що Зеленський заявив про підготовку “кількох ходів” у відповідь на паспорти РФ для жителів ОРДЛО.

Про це він повідомив журналістам, відповідаючи на запитання, чи має він пропозиції до парламенту стосовно ініціатив Росії з видачі російських паспортів мешканцям ОРЛДО.

«Готуємо. У нас є кілька ходів, скажімо так. В цьому плані ми повинні бути креативними, повинні бути швидкими, розумними – такими, як є ми, молоді. Тому будемо поки що готувати, а потім ми покажемо», – зазначив Зеленський.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.