facebook

Порошенко спіймали на закупівлях в РФ, замішаний Кличко: “за наші гроші”, гримить скандал

Найвищі топ-політики знову потрапили в гучний скандал із закупівлями товарів у Російської Федерації за бюджетні кошти

Про це йдеться в журналістському розслідуванні ТСН.

Скандально відомий завод “Ленінська кузня”, яким не так давно володів чинний президент Петро Порошенко, під час будівництва Подільського-Воскресенського мосту в Києві закупив безпосередньо з країни-агресора металоконструкцій на кошти столичного бюджету на суму 160 млн гривень.

Ще в 2016 році мерія Києва організувала тендер а добудову двох кілометрів кільцевої дороги і розв’язки, який пізніше виграє невідома фірма “Екобудтрейд”. Саме ця компанія хотіла побудувати звичайний дорожній об’єкт за 325 млн.

У наступні роки на скандальне будівництво приїжджав особисто мер Києва Віталій Кличко і постійно відкладав церемонію відкриття. Останнє відкриття мало відбутися в 2019 році, але там досі недобуд.

Експерти “Укрдержекспертизи” проаналізували кошторис і заявили, що вартість 2 кілометрів дороги і розв’язки за документами скандальних фірм раптом виросла з 325 млн до 1,125 млрд. Пізніше при будівництві виникла нова “проблема”: під майбутньою дорогою обтяжуючі обставини – торф і сміття

“Коригування робочого проекту передбачено: заміну основи насипу з звалищного грунту з побутовим і будівельним сміттям, зміна товщини шару асфальтобетону, перекладання інженерних мереж”, – сказано в офіційному документі “Екобудтрейда”

Оскільки будівельники знайшли торф і сміття під майбутньою дорогою, то їх треба вивезти і замінити річковим піском. Тобто, необхідно додати ще 2 додаткових сантиметри асфальту і перевести певні мережі.

А в додаткових документах підрядника сказано, що геологи на об’єкті знайшли 325 тисяч кубічних метрів непридатного грунту. Якщо розділити цю цифру рівномірно на заявлені геологом Андрієм Мартиросяном 400 метрів, виходить, що сміття і торф фахівці повинні прибрати на глибині до 36 метрів (висота 13-поверхового багатоквартирного будинку).

Читайте також:  Підліток убив усю свою сім'ю і наклав на себе руки

Журналісти зазначають, що 800 млн-сума, виділена цього року на дороги всієї Полтавщини. А ось в Києві це тільки те, що хочуть вкрасти на одній дорожній розв’язці. У КМДА проаналізували висновки геологів і попросили перерахувати загальну вартість робіт. На питання журналістів, чому аж на 800 мільйонів, керівник профільної організації Воробйов відправив до свого заступника, який і займався коригуванням остаточного проекту. Той, на питання, скільки торфу повинен бути вивезено каже, що не знає, тому що вважали інші експерти, яких немає на роботі. Він також додає, що до знайденого торфу ще на нинішні ціни все перерахували. Оскільки перший проект робили ще до Революції Гідності (у 2013 році).

800-мільйонну надбавку проектантів затвердило держпідприємство “Укрдержбудекпертиза” і особисто його директор Сергій Кузьмін, що має не надто високу зарплату. Але цей чиновник цікавий тим, що на його рахунках мільйони гривень і сотні тисяч доларів, на ньому і родичів близько 30 об’єктів власності, а ще цілий автопарк з Mercedes і Bentley.

Для закріплення багатомільйонної афери необхідно лише одне – підпис міського голови Віталія Кличка. Журналісти спробували зв’язатися з керівництвом КМДА, проте дзвінки там всіляко ігнорували. Підопічні заступника голови комунального підприємства Романа Лісневського надіслали суху відповідь – “об’єкт поки будується за старим проектом”. Але вони збрехали і кажуть, що нова вартість буде після коригування, яка вже була затверджена.

Зазначається, що навіть компанії з Китаю боролися за право організувати будівництво. Але тендер виграла невідома фірма “Екобудтрейд” з капіталом в 1000 гривень. Власником цієї компанії є Максим Половко, який живе у звичайній панельці на Борщагівці і має 10-річну іномарку. Швидше за все, Половко – власник на папері, через якого проводять скандальні афери, а він сам ще є засновником іншої скандальної фірми “ТОВ Адамант Інвест”. Журналісти стверджують, що її директором у 2015 році був соратник екс-мера Києва Черновецького Денис Комарницький.

Читайте також:  У Мережі спалахнув скандал через вбрання київських школярів: фото

Журналісти “Радіо Свобода” минулого року кілька разів фіксували на камеру, як Столар пізно вночі приїжджав в АП. Чим він такий цінний чинному главі держави? Швидше за все, фірмою-прокладою “Екобудтрейд” з капіталом в 1000 гривень. За останні два роки ця компанія на будівництво мосту отримала два з трьох мільярдів, які були виділені з бюджету Києва. Пізніше ці кошти були перенаправлені “Ленінській кузні”, яка до останнього часу належала саме Петру Порошенку.

А через деякий час відбувається немислиме – завод Порошенка закуповує металоконструкції для з’їздів не в Україні, а в Росії. По паперах ця схема звичайно хитріше: у другій половині 2017 року завод президента 39 траншами перераховує майже 161 млн миколаївському підприємству “Евромост”, одним із власників якого виступав російський “Воронежстальмост”.

Щоб схема була не такою скандальною, до неї підключають португальську прокладку Facetaregia LDA, директор якої, чомусь з українським прізвищем Мисько. За контрактом сума поставки вже не 161 млн, а 85. Тобто, хтось поклав собі в кишеню 75 млн. Пізніше португальці нібито закуповують у росіян металоконструкції.

У вантажній декларації сказано, що товар на “Ленінську кузню” приїхав прямо з РФ: спершу партія з Воронежа прибула до Харкова, пізніше її розсортували у вантажівки і відправили на вулицю Електриків, де і розташований завод Порошенка.

Журналісти направили звернення до президента Петра Порошенка з наступним питанням: “як так сталося, що 160 мільйонів бюджетних гривень його ж підприємство відправило в Росію? Чи знав про це президент і чому ніхто за це не покараний?”. Але відповіді досі не послідувало.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.