facebook

На Франківщині збитки від негоди сягають 400 мільйонів гривень

Вчора Президент України Володимир Зеленський видав Указ «Про невідкладні заходи щодо подолання наслідків надзвичайної ситуації природного характеру на окремих територіях Закарпатської та Івано-Франківської областей», інформують в ІФ ОДА, пишуть – Версії з посиланням на Фіртку.


У роботі селекторної наради взяли учать перший заступник голови облдержадміністраціїМарія Савка, начальник управління з питань цивільного захисту ОДА Володимир Стебницький, т.в.о. начальника управління ДСНС України в області Ігор Оксентюк,керівники структурних підрозділів ОДА та управлінь області.

Геннадій Зубко зауважив: «Ми повинні чітко скоординувати дії підрозділів ДСНС, Нацполіції, Нацгвардії і всіх служб, які можуть бути задіяні у подоланні наслідків стихійного лиха у західних областях України. Рішення про проведення оперативного штабу було прийняте на нараді у Прем’єр-міністра України».

Урядовець зазначив, що перебуваючи 23 травня на Івано-Франківщині, було проведено координаційну нараду щодо подолання наслідків підтоплення в області.

У першу чергу, я хочу подякувати за оперативність територіальним підрозділам ДСНС у подоланні стихійного лиха у західних областях України, допомогу людям, упередження руйнації будівель та інфраструктури, а головне – дамб. Наразі ситуація стабілізується. У Закарпатській та Івано-Франківській областях триває комплекс робіт із відновлення затопленої інфраструктури і фермерських господарств. Єдине, що не можна відновити – це життя людей, яких забрала стихія. Тому, першочергово, при подоланні таких стихійних лих, ми повинні говорити про захист і безпеку саме людей, – наголосив Геннадій Зубко.

Марія Савка повідомила: Ми активно працюємо над тими завданнями, які поставлені. На даний час електропостачання відновлено в усіх населених пунктах, газопостачання відсутнє у 73 абонентів. Враховуючи ситуацію, що склалася на території області, органи управління приведені у стан підвищеної готовності та проводяться організаційні і практичні заходи, направлені на ліквідацію наслідків стихії. Наша регіональна комісія з питань ТЕБ та НС, а також місцеві комісії координують діяльність органів управління та сил, які залучені до рятувальних та відновлювальних робіт. Створені та працюють оперативні штаби за участю фахівців управління ДСНС та Національної поліції України в області. Також проводиться масштабна робота щодо своєчасного інформування населення із залученням ЗМІ.

Читайте також:  Гімн України, вишиванки та невеликі черги: як українці голосують за кордоном

Також посадовець доповіла, що органами влади усіх рівнів ведуться відновлювальні роботи на пошкоджених об’єктах, вирішуються питання щодо надання матеріальної допомоги постраждалому населенню. Резервні фонди обласного та місцевих бюджетів всіх рівнів незначні, однак вони спрямовані на ліквідацію наслідків стихії. Згідно інформації, наданої органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, попередня потреба в коштах на відновлення пошкоджених об’єктів становить понад 400 млн. гривень.

Важливо, що 23 травня Івано-Франківська обласна державна адміністрація звернулася до Кабінету Міністрів України з проханням щодо надання області фінансової допомоги за рахунок коштів резервного фонду Державного бюджету. Щодо необхідності виділення цих коштів для подолання наслідків стихії Віце-прем’єр-міністр повідомив, що Уряд невідкладно розгляне це звернення.

За результатами засідання, Івано-Франківській та Закарпатській ОДА дані доручення щодо проведення аварійно-рятувальних та відновлювальних робіт із ліквідації наслідків стихійного лиха, ремонтних, будівельних робіт для відновлення, будівництва житлових будинків, відновлення транспортної мережі, надання матеріальної допомоги соціально вразливим та одиноким непрацездатним громадянам, які постраждали внаслідок стихії, вжиття заходів щодо недопущення відключення об’єктів господарювання та життєзабезпечення населення від енергозабезпечення і забезпечення відновлення електропостачання постраждалих населених пунктів, недопущення вживання мешканцями населених пунктів води з криниць, які були підтоплені та замулені, забезпечення проведення робіт із дезінфекції, завершення робіт із визначення розміру збитків, завданих стихійним лихом, тощо.

Довідково:

Наприкінці квітня та у травні поточного року в області через погіршення погодних умов було підтоплено населені пункти, сільськогосподарські угіддя, присадибні ділянки, зруйновано дамби, мости, мостові переходи, дороги та берегоукріплення.

Значних матеріальних збитків завдала стихія, яка мала місце 20 та 21 травня цього року в області, у результаті якої постраждали сім районів, три міста та чотири об’єднані територіальні громади. Під час негоди одна особа загинула, 705 – постраждало, 76 – евакуйовано. Було відключено від електропостачання 20 населених пунктів повністю та 12 – частково. Без газопостачання залишилося 1080 абонентів. Один житловий будинок зруйнований, 678 – пошкоджено. Зруйновано та пошкоджено 278 господарських будівель, 8 кілометрів дамб, 37 автомобільних мостів та мостових переходів, затоплено 6136 присадибних ділянок, пошкоджено – 5300 гектарів сільськогосподарських угідь.

Читайте також:  Введення повного локдауну: відомо, коли Рада ухвалить рішення

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.