facebook

Як проросійські боти на польських ресурсах нагнітали антисемітизм і ненависть до України

Дослідники Лондонського аналітичного центру Institute for Strategic Dialogue (ISD) знайшли у польськомовному сегменті інтернету дві мережі проросійських ботів у “Twitter” та у “Facebook”. Обидві мережі поширювали антисемітські дописи та розпалювали ненависть до України.




Інститут стратегічного діалогу (ISD) займається вивченням екстремістських рухів та моніторингом мережі для дезінформації та незаконної діяльності. Перед виборами до Європейського Парламенту Інститут створив міжнародну команду, яка з середини березня аналізувала ситуацію в Інтернеті.

Про це повідомляє польське видання Око.

Мережа у Твіттері складається з 803 пов’язаних акаунтів, у Фейсбуці – з 60 публічних сторінок. Частина з них просто боти, що автоматично публікують інформацію, а частину ведуть справжні люди. Два найактивніші акаунти в Твіттері продукують більше сотні повідомлень щоденно.

Тролі багато репостять російські новинні агентства “Sputnik” і “Russia Today”, а також патріотичні та євроскептичні медіа. За останній рік у твіттері боти згадали про Україну або Росію більше 30 тисяч разів. Але найчастіше вони поширюють конспірологічні теорії та антисемітські фейки. Наприклад, статтю про те, що поляків у Катині вбивали не більшовики, а євреї.

Дописи про Україну – винятково негативні. Більшість з них обговорюють дві теми. Одна – очікувано, Волинь, а от інша, як не дивно, євреї в Криму. Виявляється, серед польських крайніх правих поширена гротескна конспірологічна теорія про те, як Крим опинився в складі України. Нібито Сталін домовився з “єврейськими банкірами” у США, щоб створити Ізраїль на території Криму в обмін на кредити для СРСР. Для цього він виселив з Криму татар. Коли настав час платити за кредитами, комуністи вирішили позбутися проблеми й передали Крим Україні.

А у Фейсбуку проросійські тролі маскуються під загальнонаціональні ЗМІ – особливо під телеканали. Вони продовжують наратив колег з Твіттера. Пишуть про євродепутатів, які начебто є друзями Джорджа Сороса, що євреї – комуністи, а за 50 кілометрів від Варшави ізраїльські бізнесмени будують “Юудеополонію”, насправді – парк розваг.

Ось один з яскравих прикладів деструктивної діяльності країни-агресора.

Джерела:https://www.isdglobal.org, https://oko.press

Читайте також:  Екс-заступник голови Івано-Франківської ОДА хоче увійти до складу Рахункової палати України

Шукайте деталі в групі Facebook