facebook

Роттердам + зникне з 1 липня! Глава РНБО сказав своє слово: найбільша афера Порошенка-Ахметова

З 1 липня схема заробітку “Роттердам +” просто зникне, повідомив секретар РНБО Олександр Данилюк.

“Роттердам +” – це методика формування ціни на вугілля при виробництві електроенергії на теплових електростанціях в Україні.

Якщо це рішення набуде чинності, всі ті, від кого залежить впровадження ринку електроенергії, мають низку ризиків, сказав Данилюк на брифінгу. Щоб зменшити негативний ефект на українців та економіку країни, вони повинні працювати цілодобово і нести свою відповідальність.

Секретар РНБО наголосив, що в разі відтермінування закону про ринок електроенергії, повинна відбутися зустріч з депутатами Верховної Ради і це питання має стати пріоритетним.

На 1 липня запланований запуск закону “Про ринок електричної енергії”, який схвалили ще в 2017 році. Закон має ввести нову модель ринку електроенергії: ринок двосторонніх договорів, ринок “на добу вперед”, внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг.

24 травня представництво Євросоюзу та ЄБРР рекомендували відтермінувати впровадження нового ринку електроенергії, проте український парламент провалив розгляд законопроекту про відтермінування.

Окрім того, секретар РНБО прокоментував засідання Ради національної безпеки та оборони щодо ситуації з запуском нового ринку електроенергії.

«Прем’єр-міністр України запевнив, що у Уряду є рішення, яке дозволить уникнути збільшення тарифів на електроенергію, – незалежно від дати запровадження. Вважаю що ця нарада є прикладом конструктивної взаємодії різних державних органів та структур», – написав він.




Що таке “Роттердам+”?

Це запроваджена з 2016 року методика формування ціни на вугілля при виробництві електроенергії теплових електростанцій в Україні.

Найбільше імпорту вугілля має компанія ДТЕК Ріната Ахметова. Відомо, що вона завозить його з Ростовської області Росії на Луганську ТЕС. Саме тому за це російське вугілля українці переплачують.

Читайте також:  На Прикарпатті шахраї у підприємця на “лікування дітей-сиріт” виманили понад 6 тисяч гривень

Про це розповів експерт Андрій Герус.

За його словами, ніколи ніяких поставок з Роттердаму в Україну не відбувалося, тому що там вугілля не видобувається, їх туди потрібно ще поставити.

“А от в самій Україні видобувається вугілля, але внаслідок того, що воно низької екологічної якості, воно не експортується. Тому його спочатку спалюють, а потім в інші країни експортують вже електроенергію, а викиди залишають в нас. Таким чином компанії Ахметова продають електроенергію іноземцям дешевше, ніж на український енергоринок,– сказав Герус.

“Реальна переплата за 2,5 роки дії формули “Роттердам+” склала вже майже 35 мільярдів гривень. Очевидно, що НАБУ підрахувало цю суму за якийсь певний період, швидше за все, що за один рік,– додав Герус.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.