facebook

Конституційний суд Молдови відсторонив президента Додона

Конституційний суд Молдови тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона з посади. Повноваження передали екс-прем’єру Павлу Філіпу. Рішення ухвалили через те, що Додон не розпустив парламент.


У суді заявили, що Додон порушив Конституцію. Крім того, судді КС наголосили, що рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

За годину до відсторонення Додон написав у Facebook, що «Демпартія не збирається мирно передавати владу законному парламентській більшості і законному уряду. І це попри те, що вчорашні процеси у парламенті і новий сформований уряд зустріли підтримку переважної більшості громадян і були визнані нашими зовнішніми партнерами з Заходу і Сходу».

Додон повідомив, що звернеться до міжнародної спільноти із закликом стати посередниками в процесі мирної передачі влади.

У Молдові проросійська партія президента Додона об’єдналася з проєвропейською силою і створила новий уряд. Протилежні за поглядами сили об’єдналися проти Демократичної партії та її лідера-олігарха. Коаліція проголосувала за «звільнення захопленої олігархами держави» і планує розслідувати «відмивання» коштів.

Тим часом, Демпартія оголосила про захоплення влади та встановила сцену. У Кишиневі блокують держустанови.

Раніше Конституційний суд Молдови постановив, що крайнім терміном формування коаліції було 7 червня. У Конституції йдеться, що якщо депутати не домовилися за 90-денний термін, президент після консультацій із фракціями може розпустити парламент. Додон, натомість, відмовився це робити.

Більше про:

Читайте також:  Молдова скасувала автобусні рейси до Криму

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.