facebook

Варто організувати над військовими Росії перший відкритий судовий процес – експерт

У штабі АТО підтвердили інформацію про затримання біля Щастя двох російських військовослужбовців




F8C8D3C0-1564-4F27-B6C7-DB72B2693250_w640_r1_s

В угрупованні так званої «ЛНР» заявляють, що особи, затримані українськими бійцями біля містечка Щастя на Луганщині, є співробітниками так званої «народної міліції республіки». Натомість у штабі АТО підтвердили інформацію про затримання військовослужбовцями 92-ї бригади ЗСУ біля Щастя двох російських військовослужбовців. Пізніше медик «Айдару» Григорій Максимець написав у своєму «Фейсбуці», що імена затриманих – Євген Єрофеєв і Олександр Александров, обидва є кадровими російськими військовими з Тольятті, й оприлюднив їхні фото.

У неділю у мережі також з’явилося відео з зізнаннями одного з затриманих, який підтвердив, що служить у російській армії. Він також розповів, що разом зі своєю бригадою перебуває на сході України з березня цього року. Російські спецпризначенці потрапили у полон, коли у складі диверсійно-розвідувальної групи намагались захопити стратегічний міст в районі Щастя. Про це «5 каналу» заявив речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов. Якщо це справді так, то важливо, щоб над цими російськими військовослужбовцями був організований перший відкритий судовий процес, заявив в ефірі Радіо Свобода співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник. І додав, що неоприлюднення подібних доказів – це підігрування Кремлю.

– Неординарність події (затримання бійцями 92-ї бригади ЗСУ біля Щастя двох російських військовослужбовців – ред.) – не в тому, що на Донбасі воюють російські вояки і не в тому, що вони потрапляють в полон, а в тому, що це оперативне відео відразу з’явилося в інтернеті. Як на мене, це говорить про те, що люди, які, образно кажучи, знімають це відео, тобто люди, які безпосередньо працюють на лінії фронту чи за лінією фронту, беруть полонених і потім їх передають разом з відео і люди, які потім ухвалюють рішення стосовно оприлюднення цих доказів чи не оприлюднення – це абсолютно різні рівні. І зараз очевидно тим, хто безпосередньо ризикує життям це набридло настільки, що вони вирішили, як кажуть на жаргоні, «злити» це відео відразу. Тобто перше – це те, що це відео з’явилося в українському ефірі.

– У штабі АТО констатують – Росія не лише постачає зброю сепаратистам на Донбасі, а й напряму вводить своїх кадрових військових. Москва це заперечує. Вона стверджує – якби російські солдати і офіцери воювали на Донбасі, то вони потрапили б у полон воїнам АТО. А випадок із полоненими торік на території України російськими десантниками Москва заперечує. Мовляв, ці вояки просто «заблукали».А Ви як вважаєте – чи достатньо Київ пред’являє обґрунтованих доказів прямої участі російських вояків на боці сепаратистів на Донбасі? 

– Що стосується достатності чи недостатності доказів. Я не хотів би зараз давати оцінку, наскільки достатніми є виставки техніки чи якісь офіційні заяви. Але хотів би наголосити на тому, що, дійсно, цей випадок дає Україні унікальну можливість, якою не скористатися просто було б безглуздо. Перше – ця новина має стати ТОП-новиною, як це робиться в ефірі кожні півгодини, коли є якісь свіжі деталі, повинне бути відео, повинен бути, можливо, організований відкритий перший судовий процес над російськими військовослужбовцями з запрошенням всіх можливих дипломатів, всіх можливих ЗМІ, аж до Russia Today і Life News.

– Щодо «зливання» відео, про яке Ви сказали. Чому так сталося? Чи можуть бути надалі подібні ситуації?

– Звертаючись до нашої української влади: не потрібно грати з вогнем. Тому що такі випадки неодноразово фіксувалися. Була така інформація. Але, очевидно, в тому контексті «не дражнити, не провокувати Путіна», хтось свідомо чи несвідомо приховував, не давав виходу цим таким подібним доказам. Перше – це підігравало політиці Кремля, що наших військових тут немає. Начальник Генерального штабу, як ми пам’ятаємо, заявив про те, що ми не воюємо з російською армією. І потім лише через кілька тижнів він виступив із спростуванням, що начебто неправильно переказали його слова. Але хіба цього не можна було зробити відразу? Тобто підіграють Путіну. Друге – це те, що зарубіжні партнери, коли їм постійно кажуть про присутність російських військ, вони ж також просять: дайте якісь суттєві докази. Звичайно, були виставки, були якісь брифінги, але це не те, що один раз сказали і достатньо для того, щоб їх переконати. Не мені вам розказувати, як перебивається одна подія іншою, буквально протягом кількох годин. Так само й тут. Потрібно цю тему постійно підтримувати. І підтримувати її не просто заявами чи брифінгами на рівні спікера РНБО чи інформаційного центру РНБО, а потрібно підтримувати конкретними фактами в присутності військових аташе, в присутності дипломатів, в присутності представників провідних ЗМІ.

– Якщо аналізувати ситуацію на Донбасі загалом. Чимало експертів відразу після підписання угод «Мінськ-2» у середині лютого прогнозували активну фазу війни на Сході України в розпал весни. Мовляв, з’являються кращі умови для цього, «зеленка» тощо… Весна вже закінчується, обстріли тривають щодня, але бойових дій рівня битви за Дебальцеве зараз немає…Скільки протримається таке становище і від чого це залежить?

– Що стосується прогнозів, особисто я навпаки досить вважав це малоймовірним. Але справа не в тому, щоб сказати: є експерти, які слабо чи добре прогнозують. Справа в тому, що дійсно тим, що давали Путіну постійно зрозуміти, що ми знаємо про ваші плани і ми готуємося до них – якраз цим і була попереджена агресія. А про те, що ймовірність такої агресії була досить високою, то в підтвердження цьому свідчили всі класичні ознаки: інтенсивне тренування бойовиків, оснащення їх озброєнням, доставка палива, концентрація російських військ вздовж кордону. І все це зберігається.

– Взагалі Путіну зараз вигідна ескалація війни на Донбасі чи утримування її в нинішніх масштабах? 

– Те, що стосується інтересів Путіна, ми також можемо це десь з високим можливо рівнем достовірності прогнозувати, але все таки суттєвою залишається частка на його непрогнозованість. Те, що стосується прогнозованої частини, то йому зараз широкомасштабна операція невигідна. Але йому вигідно підтримувати цей конфлікт, при чому в тому форматі, що Росія якраз не є стороною конфлікту, хоча начебто для всіх це очевидно. Тобто йому вигідно підтримувати цей конфлікт постійно, як рану на тілі України, яка б висмоктувала всі людські й економічні ресурси з України, не давала їй розвиватися, рухатися на Захід і врешті-решт поставити Україну на коліна, поставити свою владу в Києві. Тобто це зараз найбільш імовірний сценарій для нього. Але ще раз хотів би сказати, ми розклади робимо керуючись логікою, але, на жаль, мусимо визнати, що це не завжди може спрацювати у випадку з Москвою.

джерело http://www.radiosvoboda.org/content/article/27022538.html

Читайте також:  На Прикарпатті чоловік знущався з дружини: Душив рушником

Шукайте деталі в групі Facebook