facebook

Як не платити захмарні штрафи: власникам “євроблях” приготували поблажку

Штраф за порушення “транзиту” 8 500 грн. може бути скасований, якщо “добровільний внесок” 8 500 грн. буде оплачено навіть після накладення штрафу.



Зокрема, експерти прийшли до такого висновку, переглядаючи рішення одного зі столичних судів.

Варто зазначити, що митниця винесла спеціальну постанову від 29 серпня 2019 року про накладення грошового штрафу у розмірі 8500 на осіб у разі порушення стоків перебування автомобіля на території України в режимі “транзит”, як це передбачається статтею 470 Митного Кодексу.

Однак згідно з рішенням суду через кілька місяців оштрафований громадянин зробив митне оформлення вказаного автомобіля і оплатив 8500 грн. “Добровільного внеску” на підставі пункту 9-3 розділу XXI Митного кодексу.

При цьому, громадянин оскаржив незаконність постанови митниці від 29 серпня 2018 року про накладення штрафу в розмірі 8500 грн. до Дніпровського районного суду м Київ.

Звертаємо увагу, що в даному випадку “добровільний внесок” було оплачено через кілька місяців після накладення штрафу.

У свою чергу Дніпровський райсуд столиці розглядаючи позов вказав, що відповідно до ч.1 ст. 58 Конституції, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Тоді на підставі норм ч.1 ст. 58 Конституції суд дійшов висновку, що громадянин звільняється від адміністративної відповідальності, передбаченої ч.3 ст.470, і скасував постанову митниці про накладення штрафу.

Читайте також:  На кордоні з Україною знайшли "кладовище євроблях": можна брати на запчастини (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.