facebook

На фестивалі у Галичі, що на Івано-Франківщині, презентували меч князя Святослава

Учора, 17 травня, в рамках відзначення  Міжнародного дня музеїв, у Національному заповіднику «Давній Галич» відбувся перший Всеукраїнський музейно-туристичний фестиваль під назвою «Давній Галич» збирає друзів: варто побачити, де живе пам’ять».

mech-knjazja-svjatoslava-pove_814_s1


Свідком події була репортер ZIK-Стрім Вікторія Гордієнко.

Мета фестивалю – привернути увагу музейників, туроператорів, а також вітчизняного і зарубіжного туриста до української культурної спадщини, до княжого Галича. Захід  розрахований і на фахівців національних, історико-культурних заповідників, і на широкий загал.

«До нас приїхали представники дванадцятьох областей України,  шістнадцяти музейних установ, зокрема зі Святогірського державного історико-культурного заповідника, представники Спілки керамістів з цього ж міста, з національного заповідника «Хортиця». Дуже багато гостей. Ми обмінюємося досвідом, враженнями, планами», – розповів генеральний директор національного заповідника «Давній Галич» Володимир Костишин.

Цікавинкою фестивалю стала презентація експонату, який має безумовну цінність для історії України – меча князя Святослава з фонду національного заповідника «Хортиця».

«Меч випадково знайшли в 2011 році у Дніпрі, навпроти острова «Хортиця». Він продовжує серію експонатів, знайдених під час будівництва Дніпровської ГЕС у 1928 році. Ці реліквії, скоріш за все, маркують місце останньої битви князя Святослава, який загинув у дніпрових порогах 972 року. За рівнем оздоблення та за якістю цей меч вражає. Тому ми зробили висновок, що він міг належати саме князю або ж найвищим дружинникам. Наразі меч перебуває у патріотичному турне. Його презентували в Києві, після реставрації поїхав до Запоріжжя, з виставкою був у Харкові й у Львові. Далі – Херсонщина, ця територія також має стосунок до князя, адже саме там Святослав зупинявся в 971 році. Таким чином ми хочемо привернути увагу до такої історичної постаті, як Святослав, бо його життя та діяльність вивчені недостатньо», – розповів генеральний директор національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

Читайте також:  Край.КА: у Франківську показали модний етноодяг. ФОТО. ВІДЕО

Під час фестивалю присутні також мали змогу помандрувати туристичними об’єктами Галицького заповідника, скуштувати страви народної кухні, відвідати виставку виробів декоративно-ужиткового мистецтва, взяти участь у майстер-класах із застосуванням середньовічної зброї, а також побачити шоу-програму історичної реконструкції лицарських боїв і козацьких забав.

«Це моя справа, це моє хобі, це моє життя. Козацькі бої – це дуже цікаво. Головне – відчувати ворога, і тоді ти його переможеш. Зараз країна знову виборює свою свободу. Ми як били ворога, так б’ємо і будемо бити», –  розповів козак «Гром» з острова «Хортиця».

По завершенню фестивалю виступили фольклорні колективі.

Шукайте деталі в групі Facebook