facebook

Вбивство 11-річної Дарини Лук’яненко: Що відбувалось у той злощасний день та як тривало слідство(ВІДЕО)

Злочинець ретельно та професійно намагався замести сліди.

Дарину Лук’яненко, яку шукали цілий тиждень на Одещині, знайшли.  Однак знайшли не живою, у вигрібній ямі одного із жителів села.

Поліція відтворила маршрут дитини по секундах. 14:20 – Дарина йде з базару. До школи їй приблизно 15 хвилин – це десь кілометр двісті метрів. Але рівно через 141 метр,о 14:23 вона доходить до будинку Тарасових. Дорогою присіла на лавку, бо спілкувалася із подругою відеозв’язком. Як раптом зв’язок зник і вся околиця почула несамовитий крик дівчинки.

Крик чули п’ять сусідів о 14:25. Це були чотири жінки і один чоловік.

“Істеричний такий крик, який неможливо було не звернути на нього увагу. Це крик страху, от справді таке, що, ой боже. Ну от гавкіт той собак і от цей крик. Йшла додому дорогою, я нікого не зустріла, думаю, може хтось десь з провулка. Ну, нікого не було взагалі”, – розповідає сусідка Тарасових Валентина Корінна.

Найсвідомішим виявився пан Анатолій.

“Ну, скільки, хвилини півтори, не більше – поки я вилетів вже з хвіртки сюди, там паркан, там все – а тут швидше буде і я відразу через цей двір. Ну, в провулок, де крик був. Добігаю до самої дороги туди – нікого немає, там я вже зупинився і почав уважно дивитися – кущі перевірив, перевірив той покинутий будинок. Дивлюся – там в тій хаті жоден кущик не пошевелений”, – розповідає місцевий житель Анатолій Заборюк.

Чоловік дійшов до місця зникнення Даринки. Але йому й на думку не спало стукати у хвіртку сусіда. Якби він лиш знав, що відбувається просто за нею.

Поки сотні людей обшукували 20 кілометрову зону, слідчі виділили 8 підозрюваних.  А далі – перехресні допити і факти вивели на одного – 22-річного Миколу. Того дня вдома він був сам – батько, мати і старший брат поїхали до Одеси.

Він запримітив Даринку на базарі, запевняють слідчі. З базару він вискочив на 9 хвилин раніше за дитину. Зайшов до себе на подвір’я і причаївся біля  воріт. Ми не знаємо, що роїлося в його схибленій уяві. Але він стояв і чекав. Він знав, що дівчинка пройде саме тут. Він знав, що лавка поблизу – улюблене місце для тутешньої малечі. І він дочекався.  Схопити одинадцятирічну дитину і затягти до хати – всього одна мить. Але Даринка встигла крикнути.

“Роздягнув дитину, намагався її зґвалтувати. Після того, як отримав опір, він своїми руками її задушив”, – розповів начальник ГУНП в Одеській області Олег Бех.

Однак померла дівчинка не від удушення, а від втрати крові. Нелюд вдарив її ножем у сонну артерію. І далі діяв як досвідчений вбивця. На голову одягнув пакет, закріпив на шиї скотчем, ним же зв’язав ноги, прив’язав каміння та викинув тіло у вигрібну яму.

Слідчі розповідають, що вбивця майстерно зачистив усі видимі докази: зверху накидав цеглу, одяг малої спалив, свій – виправ. Службові пси не привели відразу до туалету – бо запахів багато: і вигрібна яма, і господарські собаки, і спека – для точної їхньої роботи потрібна прохолода.

У своїй кімнаті нелюд знущався з дитини. Але все залив і відтер побутовою  хімією. Тепер його єдиний порятунок від довічної тюрми – психічне нездоров’я.

“Як ми вважаємо, що він абсолютно у здоровому глузді, він дуже тактично замітав сліди. Тобто психічно хвора людина цього б не робила. Нас бентежило, що у нього різняться постійно свідчення – замінений був і психолог, і поліграфолог”, – розповів Бех.

У поліції поки що немає доказів причетності родини – чи знали вони про те, що скоїв Микола, чи ні. А от селяни певні – батьки знали. Натомість родина наполягає, Микола з ними майже не спілкувався.

“Працював в Одесі – розлютився, приїхав, різко звільнився – після цього закрився, нічого не кому не розповідає. Намагалися з ним розмовляти – нетямущий. Мама намагалася щось зробити, але поки вона не потрапила в лікарню – він не заспокоївся. У мами з серцем проблеми – вона переживала”, – розповідає брат Олександр Тарасов.

Родина оголосила, що жодним чином допомагати кату, хоч і рідному не буде. Але горю батьків Даринки тепер нічим не зарадиш.  Та нас цікавить, чи був хоч якийсь шанс її врятувати. Чи правильно реагували всі навколо. І як убезпечити тих,  хто далі буде йти на танцювальний гурток в Іванівці чи деінде.

У клас хореографії повинна була прийти Даринка рівно о 15:00. Тут відбувалася остання репетиція перед святковим концертом до Дня медика. Але у зазначений час – дитина не прийшла.

“Як? Ми почали шукати тут же, просто тому що я всім проїла вуха ще на репетиції – це на неї не схоже – вона не могла пропустити і ми дзвонили їй практично відразу, як тільки ми побачили, що її немає. Це було близько 3-х годин, вже ми зробили їй дзвінок – дівчинки їй вже подзвонили і телефон вже не відповідав. Але знову ж таки через те, що це літо – у нас таке буває, хтось поїхав до бабусі, хтось поїхав на море, ну, трапляється – ми зробили висновок, що так вийшло”, – розповіла керівниця танцювального гуртка Ірина Ткачук.

Заняття закінчилися через годину – о 16:00.

“Якраз я бачила кількох батьків – я сказала, Дашки сьогодні не було. Чому не дзвонила батькам? У цьому випадку – я навіть подумати не могла, що це може призвести до якихось таким серйозних наслідків”, – зазначає вона.

Приблизно о п’ятій батьки Даринки почали її шукати. О дев’ятій вечора рідні звернулися до поліції. Минуло шість з половиною годин.

Якби сусіди, що почули крик, постукали у ту злощасну хвіртку. Якби дитину зобов’язали віддзвонитися одразу, як прийде до гуртка. Якби тренер зателефонувала батькам, що Даші нема. Тепер ці “якби” мають  поставити собі всі інші батьки.

Пані Тетяна вчила і Дарину, і обох братів з родини злочинця  – старшого Сашка та молодшого – Миколу.

“Обидва навчалися: старший був такий тихесенький, а той – активний, здібний математично, спокійний, нормальний. – А що трапилось? – Там був сильно жорсткий контроль зі сторони тата. Батько тримав їх дуже суворо. Міцно тримав в руках і дисципліна там була дуже сувора”, – розповіла заступниця директора з навчально-виховної роботи ЗОШ Тетяна Васильків.

А тому, як наслідок, – злочин на сексуальному ґрунті.

“Це все було зроблено на сексуальному ґрунті, безумовно, це все пов’язано, можливо, і з тривалим утриманням від нормальних контактів. Є у нас ще одне припущення, поки цей мотив буде відпрацьовуватися. Наслідок – воно також з цим всім пов’язано”, – підкреслив очільник місцевої поліції.

Дарину проводжали всім селом. Прийшли і діти, і дорослі. Важку похоронну процесію багато хто не витримував. У той же час убивцю вже посадили. Поки що на два місяці, але за звіряче вбивство 22-річний Микола Тарасов, найймовірніше, закінчить життя у клітці.  Але навіть така кара проблему не вирішить, кажуть у самій поліції.

“Розкриваючи злочин проти Даринки Лук’яненко, ми не зупинимо цих осіб, потрібно змінювати законодавство. Для ґвалтівника найстрашніше стати впізнаваним. Бо він починає турбуватися. А так він виходить і знову ґвалтує. Тому ми і просимо – посилити покарання за злочини щодо дітей. У нас на першому місці – захист педофілів – і поки так буде, ми будемо кожного дня хоронити наших дітей”, – емоційно висловився перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін.

Бо за педофілію  зараз саджають щонайбільше на 8 років. Посилити відповідальність може законопроєкт, який вже два роки лежить в Раді. Він передбачає не тільки реальний термін покарання, а й введення реєстру таких осіб та хімічну кастрацію.

Читайте також:  Суд дав доступ СБУ до телефонних розмов Захарченка

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.