facebook

Свято Івана Купала: народні звичаї та як “зарядитися здоров’ям” на цілий рік

На свято Івана Купала, крім плетіння вінків і стрибків через багаття, здавна існувало безліч інших звичаїв.



Вважалося, що ранкова роса в день Івана Купала, 7 липня, має цілющі властивості.

Про це розповів аспірант-етнолог Одеського національного університету ім. Мечникова, глава одеської громади рідновірів “Мокоша” Валентин Довгочуб, передає “Обозреватель”.

Дуже поширеним на території України був звичай – на ранок Івана Купала ходити по росі, вмиватися росою, навіть “купатися” в купальській росі. Вважалося, що це може зарядити людину здоров’ям на весь наступний рік.

Крім того, це були сприятливі дні для збору трав – як лікувальних, так і “лиходійських”, тобто отруйних.

Етнолог розповів, що трави, як казали в народі, потрібно було збирати на самоті, до сходу сонця або в день перед Купала, або безпосередньо на свято Купала. Мовчки промовляти про себе певні заговори, зрізати трави освяченим ножем. А повертаючись з ними додому – ні з ким не спілкуватися.

При цьому він зазначив, що спочатку Купала, цілком ймовірно, було святом літнього сонцестояння – літнього Сонцевороту – у слов’ян.

Довгочуб додав, що сьогодні річний сонцеворот, як ми знаємо, випадає на 22-23 червня. Тому якщо говорити про якісь заборони чи повір’я, які “працюють” або “не працюють” в цей день, то для початку потрібно для себе визначити, коли це може “працювати”: на літнє сонцестояння 22-23 червня чи на 6-7 липня.

Читайте також:  “Прикували і вбили”: у Росії знайшли труп молодої українки

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.