facebook

“В місяць реально можна відкладати 1000 євро на відкриття бізнесу в Україні” – українка розповіла про роботу в Словаччині

22-річна Вікторія Янчук з Рівного разом з 29-річним чоловіком Яковом Янчуком 8 місяців тому переїхали жити в Братиславу, Словаччину, пише Gazeta.ua.



За освітою Вікторія економіст. У Братиславі працює сортувальницею одягу на складі. Чоловік – механік.

Рік працював на автомобільному заводі Volkswagen. Заробляв від 700-1000 євро. Потім на заводі пішло скорочення. Зараз Яків працює водієм на тому складі, що й дружина.

Словацьку мову Вікторія вивчила сама, без курсів. Зараз вона носій мови. Каже, що словацька дуже подібна до української. У вивченні головне перепитувати співрозмовника. Якщо не розумієш – просити, аби той вживав якесь інше слово.

“Працюємо по 8 годин. Субота, неділя – вихідний. Умови кращі ніж в Україні. До виїзду за кордон працювала по 14 годин, варила каву. Заробляла 4 тис. грн в місяць”, – каже Вікторія.

З чоловіком на двох маємо 2 тис. євро на місяць. За квартиру платимо 500 євро. За 300 євро в місяць можна їсти все, що захочеш. Ціни – такі, як і в Україні, але зарплати вищі. На свята всі супермаркети роблять великі знижки, щоб люди могли закупити харчів.

В місяць реально можна відкладати 1000 євро. Для того, щоб відкрити власний бізнес в Україні, якщо, наприклад, він коштує 10 тис. грн – в Словаччині треба працювати рік.

“Ми тут не плануємо залишатися. Чоловік хоче повернутися в Україну, сумує. Ледве вмовила, щоб пожити в Словаччині ще рік. Поки вдвох, то тут добре. Коли з’явиться дитина- декретні тут платять лише 200 євро”, – каже Вікторія.

Читайте також:  Про сільську “діскатєку”

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.