facebook

Франківська журналістка подалася перевіряти міські ринки (фото)

Кілька тижнів поспіль жителі Івано-Франківська обговорюють бруд і сморід на ринках Івано-Франківська.

Франківська журналістка вирішила подивитися у яких умовах торгують, чи справді на міських торговицях жахлива антисанітарія.

Біля центрального ринку, на який найбільше нарікають, — будівництво. Вже незабаром тут будуть нові приміщення для торгівлі. Але зараз ця територія обгороджена, а за кілька метрів—автостоянка. І за півметра від машин, у пилюці та бруді, кілька людей поставили пластмасові ящики застелили їх брудними газетами. На них виклали молоду картоплю та продають по 20 гривень за кілограм. Один з продавців за півгодини продав 12 кілограм картоплі.

«Чи добре вам із землі купувати, ця ж картопля брудна, і хтозна що на ній може бути, – кажу жінці років 50, яка купила картоплю біля бруднющої автівки. Пані каже, що це не моя справа, і вона купує продукти, де хоче. І якщо картоплю можна ще помити і почистити, то ставити в пилюку сир, сметану та фрукти взагалі неприпустимо. Але з землі та з пилюки торгують і цим.

«Чому ви тут торгуєте, он поруч спеціальні ятки, а за кілька метрів—зручний критий ринок?», – запитую двох продавчинь.

Жінки кажуть, що тут їм зручніше, бо мало або зовсім не платять за місце. А на ринку за день торгівлі треба викласти 70 гривень, за торг із землі неофіційно платять 35 гривень працівникам, які збирають оплату за місця. Можна й взагалі нічого не платити, але коли прийдуть правоохоронці, працівники ринку чи муніципальної варти, то треба швидко зібрати свій товар та…втікати і шукати інше місце.

Не краща ситуація з чистотою і біля яток, за місце торгівлі в яких люди платять. Там прилавки та ящики з продуктами брудні. Люди сидять на лавках, позаду яких багато різної тари та сміття. Непотріб продавці залишають або забирають раз в день. Викидають у сміттєві баки на ринках. Проте ці баки за годину-дві—переповнені, тому сміття носять у найближчі двори. Бракує й туалетів. Біля ринку—дві платні вбиральні, а ще одна—в торговому центрі. Та деякі продавці і покупці, нікого не соромлячись, не гребуть сходити до вітру й біля порожніх яток.

Читайте також:  Жінки з проломленими головами…З’явились подробиці моторошного вбивства в Києві. Від цих фото холоне кров у жилах

На ринку, що на вулиці Короля Данила, який називають найкращим у місті, продають продукти, молоко, м’ясо.

Василь Паливода із села Петрилів Тлумацького району кілька місяців торгує тут городиною. Каже умови для продавців на цьому ринку — добрі: є вбиральня, кілька раз в день прибирають ятки і біля них. Та у вітряну негоду продавці потерпають від перетягів. Немає і стоків для води, тому під час та після дощів у продавців завжди мокрі ноги.

«У день за оренду одного метру прилавка ми платимо 12 гривень, – додає Анна Яковів з села Іванківка Богородчанського району, яка також торгує городиною.—Ми задоволені умовами, але покупців на цьому ринку значно менше, аніж у центрі. Проте нам тут добре, і торгувати там де брудно чи на землі, не будемо».

«На скарги людей щодо стану ринків міська влада відреагує та буде перевіряти чистоту ринків, – зазначив Михайло Смушак, директор Департаменту житлової, комунальної політики та благоустроюк. – Наразі в ІваноФранківську є 13 ринків».

А місць великої стихійної торгівлі, де продають зазвичай сільськогосподарську продукцією люди із ближніх сіл, є 8.

За 2019 рік складено 64 протоколи за торгівлю у невстановлених місцях.і передбачено штраф: 300-500 для фізичних осіб і 500-800—для підприємців. Зрештою штрафами не дуже хтось переймається.

У мерії запропонували правоохоронцям направляти селян на облаштовані офіційні ринки. Також планують створити у кожному мікрорайоні міста кілька обладнаних яток для торгівлі сільгосппродукцією.




Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.