facebook

Припинення постачання газу! У Зеленського наважилися на потужний крок

Щоб не залежати від транзиту російського газу, Україна прагне закачати побільше газу в сховища.



Представник президента в Кабміні Андрій Герус сказав, що Україна закачує максимальні обсяги газу в сховища, щоб підготуватися до найгіршого сценарію з транзитом.

“Якщо ти готовий до найгіршого сценарію, то він, швидше за все, не відбудеться”, – вважає він.

За словами Геруса, Україна готується, щоб мати максимально повні газосховища і за рахунок цього ресурсу проходити зиму без транзиту.

“Є інтерес європейських компаній щодо своп-угоди, тобто вони зараз закачують газ в українські газосховища, умовно його продають і через рік викуповують назад. Приватні трейдери також закачують газ в ПГС для того, щоб його продавати взимку”, – зазначив він.

Герус нагадав, що Газпром був готовий відновити переговори після виборів, коли буде новий уряд.

“Я думаю, що зараз він вже очевидно зрозумілий, тому найближчим часом будуть відновлені переговори з Росією з питання транзиту і закупівель газу, тому що у нас є рішення Стокгольмського арбітражу, згідно з яким 5 млрд кубометрів газу має бути закуплено за ціною хаба без всяких плюсів”, – зазначив Герус.

Зазначимо, Рада національної безпеки і оборони (РНБО) рекомендує Кабінету Міністрів включити представників “Магістральних газопроводів України” (МГУ) у тристоронні переговори з Європейським союзом і Росією щодо транзиту російського газу.

РНБО вирішили включити представників “Магістральних газопроводів” у тристоронню групу з проведення переговорів про транзит газу з 2020 року. При цьому уряду рекомендовано максимально сконцентрувати увагу на підготовці до опалювального сезону 2019/20.

Зеленський заявив, що переговори щодо транзиту газу треба провести у вересні, що раніше запропонувала російська сторона.

“Нафтогаз” готовий скоротити позовні вимоги до “Газпрому” з 12 млрд доларів до 2 млрд доларів у разі укладення довгострокового контракту з транзиту газу через територію України.

Читайте також:  У мене немає чесної відповіді, – Зеленський про закінчення війни на Донбасі

Раніше Коболєв відзначав необхідність накопичення 20 млрд куб. м газу в підземних сховищах (ПСГ) до 15 жовтня для стабільного проходження опалювального сезону 2019/2020 років.

Нагадаємо, у Нафтогазі вважають, що Росія не призначає час газових переговорів, щоб затягувати час для будівництва Північного потоку-2.

“Якщо російська сторона чекала результатів парламентських виборів для наступного раунду тристоронніх зустрічей з транзиту з 2020 року, то ці результати вже зрозумілі. Не буде ОПЗЖ в коаліції, і не буде Бойко прем’єром. Мрії не завжди збуваються. Тому немає причин вже зараз не призначати дату наступної тристоронньої зустрічі”, – написав Юрій Вітренко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.