facebook

На Прикарпаття привезли чудотворні ікони з Італії

Молитви перед образами святої Рити, які з Італії привезли у прикарпатське містечко Коломия, допомагають у безнадійних життєвих ситуаціях.

До Коломиї образи привіз священик Андрій Танасійчук, інформують “Вікна”

“Про святу я дізнався коли навчався та жив в Італії. Закордоном я потрапив у місто Кашію, що в провінції Перуджа, у монастир сестер августиніянок. Там знаходяться мощі святої Рити. Звідти я дізнався багато цікавого про святу, а коли молився біля її мощей, то дуже просто сказав: “Свята Рито, я про тебе анічогісінько не знав, але відчуваю, що ти могутня заступниця перед Богом, думаю, ми станемо друзями”. І свята зі мною “подружилася”. Коли я повернувся в Коломию, то розповів про святу Риту священику Володимиру Касіяну з храму священомученика Йосафата. Ми вирішили, що я повинен привезти образ святої Рити в Коломию. У 2008-ому році я привіз перший образ, у 2017-ому—метрову статую, яка теж знаходиться у цьому храмі. А цьогоріч привіз ще один образ святої. Він є в церкві Благовіщення”, — розповідає священик Андрій Танасійчук.

Отець Андрій зазначає, що свята Рита народилася у 1381 році в містечку Роккапорена в простій родині хліборобів Антонія Лотті і Амати Феррі. Батьки її любили, бо довго чекали на народження доньки. Для людей, які живуть у сучасному світі, може здатися дивним, але змалечку дівчинка дуже любил молитися та ходити до церкви. Її майже не цікавили дитячі забави, пустощі, гарний одяг. І це було тому, що Бог обрав її з перших днів життя. Було би логічно, коли б Рита пішла в монастир, але цього не сталося. Дівчина одружилася з багатієм Паоло Манчіні, який не був побожним. Ба більше, чоловік майбутньої святої був жорстким та брутальним. Із Паоло Рита прожила 18 років. Народила двох синів — Йоана і Павла. Вони виросли добрими та побожними, але сталося так, що під час бійки із давніми ворогами загинув чоловік Рити. Сини вирішили вдатися до вендети, тобто помститися за смерть батька та вбити тих, хто позбавив його життя. Жінка багато розмовляла із синами, намагалася їх відмовити. Сини не слухали. Проте й убивцями вони не стали, бо незабаром померли. Гірко ридала Рита, бо залишилися самотою.

Читайте також:  Сім’я українських заробітчан після повернення з Італії заснувала підприємство(відео)

Вона вирішила піти в монастир. Та бідну вдову не хотіли приймати. І лише, коли вона вчетверте попросилася стати черницею, Рита стала монахинею ордену святої Марії Магдалини. У монастирі жінка прожила 15 років, багато молилася та постила, приймала людей та давала їм духовні поради. Рита була настільки побожною, що Бог виявив ще за життя чудо: на чолі монахині була кривава рана, така, як слід на голові Ісуса від тернового вінця. Пояснити це з наукової точки зору не могли ані в давнину, ані тепер. Померла Рита у віці 78 років 22 травня 1457 року. Її тіло залишилося нетлінним і зараз зберігається. У 1628 році Папа Урбан VІІІ оголосив Риту блаженною, а в 1900 році — її визнали святою.

“Протягом свого життя свята Рита була дружиною, матір’ю, вдовою, черницею. Тобто вона жила, знала та розуміла звичайне життя. Тому її вважають заступницею в безнадійних ситуаціях. А ще свята Рита — опікунка нещасливих у шлюбі дружин та матерів. Також у неї просять заступництва ті люди, які потерпають від помсти і навіть ті, які хочуть, але не мають сили, пробачити своїм ворогам. Адже сини жінки не помстилися тим, хто вбив їхнього батька”, — розповідає отець Танасійчук.

Чимало людей з Коломиї та інших міст і сіл Прикарпаття та Чернівеччини молилися перед образами та статуєю святої Рити. І є свідчення про вислухані молитви. Священик каже, що він не хоче називати імена та прізвища, а розповідає лише про факти. Так в подружжя, які довго не могли народити дитину, без жодних лікарів та операцій, народився здоровий малюк. Молилися до святої і матері, чиї сини та доньки, зловживали спиртним та наркотиками, мали пристрасть до азартних ігор. Ці дорослі діти без жодної реабілітації, перебування у дорогих клініках та центрах, позбулися залежностей. За молитвами до святої Рити у родини поверталися чоловіки, які покинули сім’ї. На щастя, дружини змогли їх пробачити, і в них згодом ще й діти народилися у віці 40+. Тепер це дуже щасливі родини. Моляться до святої і матері вояків, які захищають Україну на Сході. А щовівторка у храмі Йосафата та щосереди у церкві Благовіщення збираються та моляться до святої Рити за заступництво для своїх чоловіків та дітей учасниці позаконфесійної християнської спільноти “Матері в молитві”. Для них свята Рита стала небесною покровителькою.

Читайте також:  Природа і оголені моделі: у Карпатах фотографи проводять зйомку в стилі ню (ФОТО 18+)



Сабіна Ружицька, журналіст

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.