facebook

Українські заробітчани, хочуть їхати далі на захід, а не до Росії

Українські трудові мігранти, які зараз працюють у Польщі, планують їхати далі на захід – до Німеччини, Швеції, Голландії чи Норвегії, а не до країни-агресора.


Про це йдеться в дослідженні, проведеному польською компанією з працевлаштування іноземців «EastWestLink».

Утім, через мовний бар’єр, а також дуже високі кваліфікаційні вимоги до працівників, відтік українців з Польщі не буде дуже значним, йдеться у дослідженні.

«Варто звернути увагу на зростання зацікавлення серед українців країнами, які традиційно обирають поляки. Без сумніву, це є результатом здобування ними досвіду під час перебування в Польщі і ознайомлення з міграційними напрямками поляків», – повідомив директор компанії EastWestLink Анджей Коркус.

Зокрема, кількість українців, які хочуть виїхати з Польщі на роботу до Німеччини за рік зросла на 7% і зараз становить понад 30%. До Чехії хочуть виїхати 13% українців, які зараз працюють в РП. Водночас, на 5-6% зросла кількість українців, які хочуть виїхати до Швеції (7,2%), Голландії (6,8%) та Норвегії (6,6%). Рік тому до цих країн північної Європи хотіли виїхати лише 1-2% українців.

Зазначимо, що Україна перестала бути лідером з припливу мігрантів до Росії. Варто згадати безліч ризиків: практикується неофіційне працевлаштування, відсутнє страхування при нещасних випадках. Найголовніша ж проблема: в Росії не дотримуються права навіть російських громадян, тому розраховувати на поступки українським підданим тим більше не варто. При цьому експерти зазначають, що офіційна статистика вже не відповідає реаліям, а 3 млн українських заробітчан просто «намальовані» російським Держстатом в рамках інформаційної війни проти України.

“75% заробітчан в Росії працюють у сфері будівництва та ремонту. Спад інтересу до Росії відбувається щороку, і одним з підтверджень є дані Нацбанку: за другий квартал сумарно кількість грошей, яка зайшла від трудових мігрантів з РФ, склала $346 млн, а за цей же період від країн Європейського Союзу – $1,7 млрд. Це непорівнянні суми. Мінімальна зарплата в Росії – $162, в Україні – $150, в Польщі – $580. Очевидно, що до Росії інтерес у порівнянні з конкурентами падає”, – навів цифри UBR.ua президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Читайте також:  Захарченко ввів у "ДНР" особливий режим самоврядування

Те, що російські працедавці ставляться до українців, як до рабів давно не є секретом. Про побиття й допити спецслужб розповів мешканець Донеччини, який нещодавно повернувся після невдалих заробітків в одному з віддалених регіонів Російської Федерації. Проте дістатися додому йому виявилося непросто.

Українську робочу силу росіяни приваблюють обіцянками про офіційне працевлаштування та зарплатою в еквіваленті не менш як 20 тисяч гривень. Проте насправді все виявляється не так привабливо.

Він не називає імені та не показує обличчя й розповідає те, про що мовчать російські пропагандисти. Хлопець з Донеччини виїхав до Кабардино-Балкарії у 2016 році. Хотів працювати легально, але не склалося. Тож пішов різноробочим на пилораму, де пообіцяли платити в еквіваленті майже 30 тисяч гривень.

«Рубав ліс, розвантажував, складав дошки, вивозили, завантажували їх. Це цілий день безпосередньо ти працюєш. Потім бувало таке, що і вночі будили – завантаження чи розвантаження деревини. Давали по тисячі-півтори рублів на місяць, і все. Бували такі інциденти, коли там піднімали руку», – пригадує заробітчанин.

Хлопець каже: змушували працювати без вихідних, виходити за територію підприємства не дозволяли, щоб не мати проблем із російськими спецслужбами.

«Керівник нам розповідав, що приїхали ФСБ, усе контролюють, перевіряють. У мене, припустімо, питали, чи є у мене брат, друг чи знайомий, який служить у Збройних силах України», – пригадує працівник.

Утім, навіть обережна поведінка не гарантувала спокійного життя. В українців, які працювали на пилорамі, російські спецслужби вилучили паспорти й телефони. Їх погодився викупити керівник підприємства, але гроші потім утримав із зарплат заробітчан.

Тільки-но український заробітчанин назбирав гроші, за які можна повернутися додому, негайно виїхав з Росії.

Читайте також:  Українського військового під Авдіївкою врятувало диво ...

«Враження залишилось, що ти там був просто як собака, як раб», – каже заробітчанин.

Андрій Золотаренко

За матеріалами:

https://news.finance.ua

https://www.5.ua

https://zik.ua

Шукайте деталі в групі Facebook