facebook

Суми переказів зростають: як трудові мігранти впливають на курс долара

В НБУ відзначають, що закордонні зарплати українців ростуть, а ось число трудових мігрантів – не дуже

Незвичайно низький курс долара, який ми спостерігали у липні, експерти пов’язують з активним випуском Мінфіном державних цінних паперів, які, з огляду на високу прибутковість, користуються великим попитом у зовнішніх інвесторів. Мовляв, саме покупці облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) наповнили український ринок доларами. Тим часом, в нинішньому році зростають надходження доларів в країну і з інших джерел.

Зарплати заробітчан чи ОВДП?


В останні роки грошові перекази від трудових мігрантів виступають одним з найбільш істотних каналів надходження валюти в країну. Причому вони істотно перевищують суми інвестицій. Так, в 2018 році грошові перекази від трудових мігрантів в Україну, за даними МВФ, склали майже 11,5 млрд доларів. У той же час загальна сума зовнішніх державних запозичень не дотягувала до 4 млрд дол. (103 млрд грн)

У 2019 обсяг грошових переказів в Україну тільки за перший квартал (останні дані) склав 3 млрд дол. – на 18% більше аналогічного періоду минулого року. І суми цих надходжень, згідно зі статистикою, кожен наступний квартал більше попереднього. Навіть якщо допустити, що підсумки першого півріччя на 18% будуть більше аналогічного періоду минулого року, вийде, що в якості грошових переказів від трудових мігрантів в Україну зайшло вже понад 6,2 млрд доларів. У той же час, як повідомило на минулому тижні Міністерство фінансів, інвестиції нерезидентів в українські облігації внутрішньої державної позики з початку 2019 року (тобто за підсумками майже 7 місяців) складають тільки 2 млрд доларів (51 млрд грн).

Впливають зростаючі обсяги грошових переказів від трудових мігрантів в Україну на курс долара? Експерти вважають, що такий вплив безсумнівний.

Читайте також:  Крик душі українського заробітчанина сколихнув мережу: не дам ні копійки

“Продаж гривневих ОВДП, звичайно, впливає на курс долара. Але більше впливають надходження грошей від трудових мігрантів. Тому що цих надходжень набагато більше, ніж інвестицій в ОВДП”, – вважає директор Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

Президент інвестиційної групи “Універ” Тарас Козак підтверджує: курс долара тримається на мінімальному рівні в тому числі від активного надходження грошей від трудових мігрантів. Однак він не вважає, що цей фактор став вирішальним у надмірному зміцненні гривні.

“Гроші від трудових мігрантів надходили в Україну і в минулому році. Найбанк оцінив ці перетікання приблизно в 12 млрд доларів. А ось таких “скажених” грошей на ОВДП, як зараз, в минулому році не було. Тобто, коли ми говоримо про те, що вплинуло, ми повинні зрозуміти, що змінилося. Взагалі, найбільше валюти приходить в країну від експорту товарів. А потім вже – гроші від трудових мігрантів і від покупки ОВДП. Також потрібно враховувати суми, які випливають з країни. Але при цьому, коли говорять про зміни, шукають в першу чергу той фактор, який змінився останнім часом. Так ось збільшення припливу грошей під ОВДП – це і є зміни”, – каже він.

За інформацією Міністерства фінансів, з початку 2019 року, інвестиції нерезидентів в українські ОВДП зросли в 8 разів! Правда, практично рівноцінну суму – понад 2 млрд доларів – Нацбанк викупив для поповнення золотовалютних резервів і виплат за держборгом.

Добре працюємо!

Коли говорять про гроші від трудових мігрантів, більшість читачів напевно уявляють собі українців, які виїхали в Польщу або іншу європейську країну на заробітки і відправляють сюди зарплати своїм сім’ям. Однак це не зовсім так. Ті, хто працює за кордоном, вважають за краще передавати гроші в Україну неофіційними шляхами – через знайомих, водіїв або привозячи їх особисто. Офіційними ж шляхами надходить в Україну переважно зарплата тих українців, які фізично продовжують перебувати в Україні, але працюють віддалено на закордонного роботодавця. Наприклад, таких багато у сфері IT-технологій, серед копірайтерів тощо.

Читайте також:  Вперше за десять років я приїхала додому з заробітків, гнула спину в Італії. Та син і невістка не зраділи

Раніше в Нацбанку прогнозували скорочення трудової міграції з України і, відповідно, суми грошових надходжень від “заробітчан”. Так, у звіті про фінансову стійкість за червень НБУ відзначає, що динаміка оплати праці, отриманої з-за кордону, зменшилася з 34-35% в 2017 році до 12,8% у другому півріччі 2018 го.

“Це обумовлено зниженням інтенсивності трудової міграції. Зокрема, в минулому році була утруднена для роботодавців процедура влаштування іноземців на роботу в Польщі … Тому там зменшилася кількість зареєстрованих декларацій про доручення робіт іноземцям. У той же час спрощуються умови працевлаштування іноземців в інших країнах Європи. Однак, ймовірно, зростання числа трудових мігрантів з України в подальшому буде сповільнюватися через уповільнення економік в ЄС і зменшення диференціалу між українським і європейським рівнях зарплат”, – вважають в Нацбанку.

Однак водночас в НБУ відзначають, що приріст переказів з-за кордону пов’язаний зі збільшенням сум оплати праці тих фахівців, які фізично знаходяться в Україні, але виконують роботи для іноземних роботодавців.

“У структурі грошових переказів продовжують рости надходження з оплаті праці. Це, серед інших чинників, може пояснюватися розширенням аутсорсингових послуг ІТ-фахівцями”, – відзначають в НБУ. І прогнозують: “Грошові перекази від трудових мігрантів зростатимуть в 2019-2021 роках завдяки підвищенню їх доходів за кордоном. У той же час кількість трудових мігрантів буде залишатися майже незмінною внаслідок конвергенції заробітних плат і насичення ринку праці”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.