facebook

Вчені знайшли ще одну причину зникнення мамонтів

Останні мамонти з острова Врангеля вимерли через схрещування з близькими родичами.

1626701




Вчені висунули нове припущення, чому зникли мамонти. Вони вважають, що живучи на обмеженій території, мамонти схрещувалися з близькими родичами, що і призвело до виродження виду, повідомляє National Geographic.

Міжнародний колектив вчених провів дослідження на основі генома шерстистого мамонта (Mammuthus primigenius). Були проаналізовані ДНК мамонта, який жив 45 тисяч років тому на північному сході Сибіру, ​​а також 4300-річні зразки з острова Врангеля. В обох випадках вченим вдалося витягти майже всю вагому частину ДНК тварин, щоб відтворити максимально повну картину.

У ході дослідження, результати якого опубліковані в журналі Current Biology, з’ясувалося, що вимирання загрожувало мамонтам за останні 300 тисяч років щонайменше двічі. Популяція Mammuthus primigenius почала помітно зменшуватися в середині або на початку плейстоцену: близько 250-300 тисяч років тому. Причини цього поки не відомі, тим більше, що тварини змогли це пережити. Однак наступне обледеніння “добило” мамонтів. Популяція скоротилася остаточно, і під кінець льодовикової епохи, 12 тисяч років тому, тенденцію до зниження чисельності вже було не зупинити.

Мамонти з острова Врангеля – одні з останніх представників цього виду на планеті; вони на 6000 років пережили материкових побратимів. Аналіз ДНК показав, що їх геном відрізняється дуже низькою спадковою мінливістю. Таке явище характерне для зникаючих популяцій, де родинні особини спаровуються один з одним.

Підсумком наукової роботи стало розуміння причин зникнення останніх “острівних” мамонтів. У вивчених нитках ДНК батьківські і материнські ділянки розрізнялися мінімально – тобто батьки генетично були дуже близькими родичами, що не дивно, враховуючи проживання популяції на невеликій ізольованій території. Але такий “інцест” призводить до зростання генетичних мутацій. У кожному поколінні здоров’я мамонтів ставало все слабшим, і одного разу вони вже не були здатні протистояти ворожому довкіллю.

Читайте також:  Google присвятив дудл лохнеському чудовиську

Як повідомляв Кореспондент.net, у березні американські вчені анонсували воскресіння мамонтів. Вченим з Гарвардського університету вперше вдалося вставити 14 генів вимерлих мамонтів в ДНК слона, що може послужити створенню сучасних копій вимерлих тварин.

Шукайте деталі в групі Facebook