facebook

Philip Morris організувала в Україні масштабну аферу

Міжнародна тютюнова компанія Philip Morris збирається судитись. Мовляв, зганьбили їхню «гідність і честь», коли сказали, що електронні цигарки – шкідливі (новину було передруковано із порталу «Цензор.Нет»). Бо ж насправді (в уяві тої ж компанії Philip Morris) електронні цигарки – це користь! І ледь не панацея від всіх хвороб!

Що з цього правда, а що – убивча брехня, – читайте далі у матеріалі.

Про що мова?


Торік дослідження міжнародної організації Campaign for Tobacco-Free Kids показало десятки порушень законів про заборону реклами тютюнових виробів біля київських шкіл. У межах глобальної промокампанії Philip Morris у Східній Європі в Україні просувають “дружні до IQOS” бари і ресторани, IQOS спонсорує кулінарні фестивалі, модні заходи для дітей і підлітків, реклама бренду присутня на автомобілях.

Масштаб наслідків – просто шокує. Понад 40% підлітків (віком від 13 до 15 років) пробували електронні сигарети, а майже кожен п’ятий регулярно їх вживає.

Повідомлення про це дослідження поширила низка українських видань. А за кілька днів, усвідомивши, що це загрожує крахом усій її брехливій медіакампанії, Philip Morris почала тероризувати ЗМІ дзвінками, повідомленнями та погрозами.

Як IQOS труїть курців

У 2018 році компанія Philip Morris вимагала від Адміністрації з контролю за продуктами харчування та медичними препаратами США визнати IQOS нібито менш токсичним курінням та взагалі таким, що «допомагає позбутися нікотиновою залежності». Проте американські науковці довели протилежне, наголосивши, що IQOS можуть, навпаки, посилювати залежність, змушуючи людей випалювати ще більше звичайних цигарок. На думку фахівців із США, така залежність може призвести до летальних наслідків.

Так, навесні 2018 року вчені Каліфорнійського університету заявили: відсутність горіння тютюну в IQOS зовсім не означає безпеку новомодного пристрою. Відповідно до дослідження, опублікованого в журналі BMJ, під час підігріву тютюнові стіки починають обвуглюватися, фільтр розплавляється і організм отримує дозу шкідливих речовин. У фільтрі містяться лактид, ε-капролактон і 1,2-діацетін, які використовують під час виготовлення пластику.

Читайте також:  На Заході викрили масштабне підпільне підприємство (ФОТО, ВІДЕО)

Але це ще не найстрашніше. Учені з’ясували, що під час куріння IQOS виділяється токсичний формальдегід – ціангідрін. Його застосовують для виробництва гуми. Це з’єднання відкладається в печінці, де розщеплюється на формальдегід і ціанід, дози якого смертельні для мишей.

Крім того, будь-який тютюн містить нікотин. Тому під час використання IQOS ви поглинаєте його приблизно в тій самій кількості, що і з сигарет. Тобто залежність виникає в будь-якому разі.

Українці – «третьосортні», тому і не шкода?

Після того, як афера із «корисним» IQOS не вдалася у цивілізованій країні, компанія Philip Morris взялася за країни, де є тютюнова залежність та бідне населення.

Забирати у бідних останнє – це давня стратегія цього тютюнового монополіста, передає Radio New Zealand (RNZ). Так, наприклад, у Новій Зеландії тютюнова компанія Philip Morris відвідує місця з великою кількістю маорі (корінний народ Нової Зеландії і основне населення країни до прибуття європейців), щоб запропонувати безкоштовні пробні версії та знижки на IQOS. Їхні основні жертви – жінки маорі, які мають найвищі показники куріння в країні – приблизно 37%.

Шейн Кавената Бредбрук, давній захисник громад маорі, вільних від тютюнового диму, описує жахливу тактику PMI: “Замість того, щоб стрибати з десятого поверху будівлі, ви стрибаєте з шостого. Це все ще шкідливо і викликає сильну залежність. І те, що вони роблять – це виманювання грошей у найбідніших. Адже якщо бути чесними, маорі менше за всіх інших можуть собі це дозволити”.

Не шкода тютюновому монополісту і українців. Тут технологія схожа. В алкомаркетах та пунктах продажу тютюнових виробів промоутери Philip Morris пропонують тиждень безкоштовно користуватися IQOS. Хочете – привезуть вам пристрій для куріння просто додому. Сподобається – купите. А вам сподобається. Бо разом із безкоштовним «тест-драйвом» вам привезуть 1000 та 1 казочку про користь IQOS і про те, як воно допоможе вам кинути палити (вартість IQOS – від 1499 грн і до понад 3 тис. грн за пристрій, додатково слід купувати спеціальні цигарки).

Читайте також:  Любила дорогі речі та втрачала голову від чоловіків? Що відомо про зниклу на Закарпатті 36-річну Габріеллу

Про те, що IQOS – шкідливий, каже і в.о міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Урядовець пояснює, що Мінохорони здоров’я уже розробило законопроєкт, в котрому пропонується прирівняти усі альтернативні види куріння до звичайного тютюнокуріння та заборонити їх пропаганду та паління у публічних місцях.

«У цьому законі вперше на законодавчому рівні буде введено поняття електронних сигарет та інших способів споживання тютюну. Буде визначено, що і згоряння тютюну, і тління, і нагрівання — це все куріння. Курити їх у приміщенні заборонено. Так само заборонено рекламувати будь-які сигарети та тютюнові вироби незалежно від способу їх споживання», – пояснює Уляна Супрун.

У Польщі схожий закон ухвалили ще кілька років тому. Електронні цигарки заборонили курити у громадських місцях. За куріння на автобусній зупинці, наприклад, штраф 500 злотих (приблизно 3500 грн). Електронні цигарки заборонено рекламувати та продавати неповнолітнім. Така ж заборона є у США та Бельгії.

 

 

Як Philip Morris фальсифікує дослідження

За даними фахівців, більшість «досліджень», які стверджують, що IQOS – нешкідлива, а то й корисна заміна звичайних цигарок, профінансовані самим виробником IQOS.

Колишні працівники і підрядчики детально описали порушення під час експериментів, які лежали в основі заявки компанії на схвалення пристрою у FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США).

Зокрема, у бесіді з усесвітньо відомим виданням Reuters Тамара Коваль, яка два роки працювала у Philip Morris International над випробуваннями, поставила під сумнів якість деяких дослідників і сайтів, з якими компанія уклала контракти. За її словами, коли вона заявила про некоректність одного з досліджень, Philip Morris усунув її від зборів.

Читайте також:  Окремих студентів в Україні можуть забрати до війська

Під час розслідування Reuters опитала шістьох з 11-ти головних дослідників, які відповідали за більшу частину випробувань IQOS, а також вивчив сотні сторінок звітів і заявок FDA. У підсумку журналісти виявили серйозні недоліки у підготовці і професіоналізмі деяких провідних фахівців.

Наприклад, один з основних дослідників зізнався, що геть не розуміється на тютюні. Другий заявив, що не дуже поважає клінічні випробування, спонсоровані компаніями, оскільки вони завжди “брудні” і проводяться швидше із комерційною, ніж із науковою метою.

“Загалом, зрозуміло, що у них бракує досвіду для проведення адекватних і контрольованих клінічних випробувань”, – сказав Девід Кесслер, комісар FDA з 1990 по 1997 рік.

Висновки очевидні. А наостанок звертаємося до компанії Philip Morris. Честь і гідність – це взагалі не про вас. Незалежною експертизою ми це невдовзі підтвердимо. Журналісти зупинили вашу аферу у Сполучених Штатах, зупинять і в Україні. Бо українці – не третій сорт.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.