facebook

Штрафів не буде! У Зеленського остаточно вирішили долю авто на єврономерах. Уже 29 серпня

Заступник глави Офісу президента Руслан Рябошапка заявив, що штрафи для власників “евроблях” відтермінують ще на три місяці.



Про це він сказав журналістам за підсумками наради в Мінінфраструктури, на якій обговорювалося це питання.

Він нагадав, що президент Володимир Зеленський вносив до Верховної Ради VIII скликання відповідний законопроект, але депутати його не прийняли. Цей законопроект буде прийнятий Радою IX скликання, пообіцяв Рябошапка.

“Зараз цей закон є пріоритетним, і в перший же день роботи парламенту він буде прийнятий і штрафні санкції будуть відстрочені. Протягом терміну, на який буде відстрочка, – три місяці, – ми напрацюємо новий законопроект, який врегулює порядок розмитнення автомобілів. Тому що існуюче сьогодні законодавство є недосконалим і в багатьох випадках його ми просто не можемо його реалізувати“, – сказав він.

Формально штрафи за “євробляхи” вступають в силу 22 серпня, але Рябошапка визнав, що у поліції немає доступу до митних баз, тому вони не можуть знати, чи порушив автомобіль терміни в’їзду чи ні. Тобто зупиняти “євробляхи” поліція право має, а штрафувати де-факто не може.

“Є технічні проблеми з обміном інформацією між Національною поліцією і митною службою, відповідно немає механізму, який дозволяв би реалізувати в повній мірі застосування штрафів”, – сказав він.

Спочатку штрафи повинні були ввести ще в травні 2019 року, але парламент відстрочив їх на три місяці.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року Верховна Рада внесла зміни до Митного кодексу, які стосуються ввезення транспортних засобів на територію України.

Він передбачає істотне підвищення штрафних санкцій за незаконне використання автомобіля на іноземній реєстрації.

Штрафи за статтею 470 Митного кодексу за перевищення термінів в режимі “транзит”, які зараз максимально складають 8500 гривень (більше 10 днів), будуть підвищені за наступною шкалою: прострочення 10-20 днів – 8500 гривень, 20-30 днів – 85 тисяч гривень, більше 30 днів – 170 тисяч гривень.

Читайте також:  Зеленський пообіцяв відпустити заробітчан за кордон, але за однієї умови

Те ж планується зробити зі штрафами за статтею 481 Митного кодексу за перевищення термінів в режимі “тимчасового ввезення”. Зараз вони максимально складають 17 тисяч гривень, а будуть 17 тисяч (10-20 днів), 85 тисяч (20-30 днів) і 170 тисяч (більше 30 днів).

У статті 469 Митного кодексу депутати прописали, що передача особистого автомобіля на бляхах людині, яка його не ввозила, карається штрафом в розмірі 34 тисячі гривень.

У статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення також вводиться відповідальність для водіїв “євроблях”. За їзду на “простроченій” машині каратимуть штрафом у розмірі 8500 гривень, за повторне порушення можуть забрати водійське посвідчення і оштрафувати на 17 тисяч гривень.

Національній поліції дозволяється зупиняти водіїв з метою виявлення “прострочених” автомобілів і встановлення факту неправомірного управління такими автомобілями. Після цього інформація буде надходити до органів доходів і зборів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.