facebook

“Вибуху не було! Робили перукарню”: мешканці будинку, що обвалився в Дрогобичі, розповіли про причини трагедії

Мешканці припускають, що обвал будинку міг статися через перепланування у квартирі на першому поверсі.

У ніч на 28 серпня о 2:46 у м. Дрогобич Львівської області стався обвал цілого під’їзду по вулиці Грушевського, 101, внаслідок якого загинуло восьмеро осіб. Спочатку була інформація, що трагедія сталась через вибух газу, проте Оксана Міцавка, яка проживає у цьому будинку, вважає, що справа у халатності міської влади, яка дозволяла небезпечні перепланування мешканцям будинку.

Кореспондент ІА “Вголос” поспілкувався із мешканкою будинку, в якому сталася трагедія.

Яка зараз ситуація в Дрогобичі?


На даний час пошукові роботи вже припинили, працівники МНС розгрібають завали і вся ця територія обгороджена. Сторонніх людей туди не пускають, а мешканці цього під’їзду, які хочуть забрати свої пожитки, якщо такі уціліли, допускаються лише під власний ризик. Особисто я там не була, оскільки я дуже боюсь туди іти.

Внаслідок трагедії під завалами знайшли тіла вісьмох загиблих, серед яких одна дитина і одна дівчина 1998-го року народження. Сьогодні у церкві повинен відбутись парастас, а завтра похорон.

Які основні версії причини трагедії?

Річ у тому, що вибуху насправді не було. Якби відбувся вибух, то у будинку були б вибиті шибки. У зв’язку із цим версію із газом одразу ж відкинули. Під’їзд просто посипався, як картковий будиночок.

Якщо говорити про причини, то вік будинку, я вважаю, не грає ролі. Так, будинок був старий, але це пів біди. На мою думку, основною причиною стали перепланування, які робили самі мешканці. Під’їзд, у якому я проживаю, не обвалився, але минулого року я писала заяву у міську раду через тріщини, які утворились у будинку. Раніше їх не було, але після того, як нові власники викупили квартиру на першому поверсі і почали робити перепланування, почали утворюватись тріщини на перегородках. У ці діри можна було просунути палець. Також була підозра, що почала тріскати несуча стіна, через що я особисто минулого року написала заяву в дрогобицький архітектурно-будівельний контроль. Працівники цієї установи були у квартирі, де робили перепланування, але у моїй квартирі вони не з’явились. Ба більше, вони взагалі зі мною не зв’язались: ні за номером телефону, ні через електронну пошту, ні через Viber, хоча я дала усі свої можливі контакти. Вони банально вирішили це проігнорувати. До того ж, коли власники цієї квартири збирали підписи мешканців будинку задля дозволу на це перепланування, я особисто не підписалась. Пізніше я отримала відповідь від міськради, що у вищезгаданій квартирі все було зроблено відповідно до технічних норм. Ми всі розуміємо, що ні про які технічні норми не може йти мови, оскільки вже цілий під’їзд завалився.

Читайте також:  Вибухнув котел: житловий будинок злетів у повітря

Я хочу наголосити на халатному ставленні відповідних служб, через які ця трагедія сталась. Не тільки я писала скарги у найрізноманітніші установи. Ми отримували відповіді, що все було зроблено згідно з нормами, проте результат ми бачимо. Одна з жінок, яка загинула, найбільше жалілася і писала відповідні скарги і в ЖЕК, і в міську раду, але зараз ми вже не дізнаємось, чи отримала вона відповіді на свої листи.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.