facebook

МЗС підготував сюрприз для українців за кордоном: ексклюзивні деталі

Київ розглядає можливість розширити дію статусу “закордонний українець” замість видачі українського громадянства як другого для етнічних українців, які проживають в інших країнах.



Як розповів OBOZREVATEL співрозмовник у дипломатичних колах, відповідні рекомендації були подані з МЗС України до Офісу президента.

За словами співрозмовника, наразі складається перелік додаткових можливостей, які отримують власники статусу “закордонний українець”. Для цього посольства України за кордоном проводять консультації з місцевими громадськими організаціями української діаспори і з’ясовують, які саме опції хотіли б отримати етнічні українці.

При цьому передбачається, що за таким документом все одно не можна буде працювати на держслужбі і мати доступ до державної таємниці.

Зараз посвідчення закордонного українця дає в Україні його власникам такі самі права і свободи, як і пересічним громадянам. Так, особа має право працювати на підприємствах, в установах і організаціях або здійснювати іншу трудову діяльність (ст. 9 Закону “Про правовий статус закордонних українців”).

Також за посвідченням закордонного українця можна здобувати вищу освіту в Україні за кошти державного бюджету.

Ще один бонус посвідчення – можливість іммігрувати в Україну для постійного проживання поза квотами на імміграцію.

Статус закордонного українця з 2006-го до кінця 2018 року отримали, за даними МЗС, 10 322 іноземці та особи без громадянства.

Читайте також:  Як виглядає головна ялинка Івано-Франківська за півмільйона (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.