facebook

Черкеська діаспора: те, що діється на Донбасі – це продовження ГЕНОЦИДУ УКРАЇНЦІВ!

Черкеси у всьому світі відзначили День пам’яті жертв геноциду черкеського народу. У США черкеси прийшли під стіни посольства раSSєї у Вашингтоні із вимогою визнати геноцид проти їх пращурів.

«росія з її імперіалістичними амбіціями, прийшла в Україну



, коли влаштувала Голодомор, те що діється нині в Україні – це продовження геноциду. Ми можемо мати 30-40 річні паузи, коли ми будемо почуватися більш спокійно, але якщо люди й країни на кордонах росії не об’єднаються, ми ніколи не будемо почуватися у безпеці», – заявив активіст черкеської громади Зак Барсик.

Цілеспрямоване нищення черкесів відбувалося, коли російська імперія окупувала й анексувала Кавказ та почала систематично пригноблювати й примусово переселяти черкесів. Велика Кавказька війна тривала з 1817 до 1864 року, між російською імперією та державними утвореннями населення Північного Кавказу. Після перемир’я в травні 1864 року політика росії не змінилась. У результаті сотні тисяч кавказців загинули, ще більше були вимушені шукати притулку в різних країнах світу.

На сьогодні по всьому світу живе приблизно 7 (!) мільйонів черкесів. Чимало з них опинилися у Сполучених Штатах. Активісти черкеської громади у день пам’яті прийшли до стін посольства росфедерації нагадати, що пам’ятають зло, яке було заподіяне їх народу. Вони вірять, рано чи пізно історична справедливість буде встановлена й світ визнає черкеський геноцид.

Зак Барсик закликав українців, поляків і балтійські нації об’єднуватися з черкесами.

Інша активістка, Дана Уожох каже, що окрім визнання геноциду черкеси усього світу також прагнуть отримати можливість повернутися на свою рідну землю. Однак, через політику росії в такому праві відмовили цілим поколіннями черкесів. Саме тому вони змушені жити в еміграції.

Читайте також:  Посол України закликав італійські ЗМІ об'єктивно висвітлювати справу Віталія Марківа

Джерело – http://ukrainian.voanews.com/content/circassians-memorial-day-Russian-embassy-genocide/2786973.html

Шукайте деталі в групі Facebook